Οικονομία|03.10.2022 22:19

Ενεργειακή κρίση: Σε ποιους θα κόβεται πρώτα το αέριο - Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΡΑΕ

Newsroom

Τα σενάρια, τα οποία και θα εφαρμοστούν, σε περίπτωση που η χώρα μας αντιμετωπίσει πρόβλημα έλλειψης στο φυσικό αέριο, ανακοίνωσε η ΡΑΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Σίσκου, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας έχει τρία επίπεδα συναγερμού στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το τρίτο επίπεδο συναγερμού είναι αυτό που απεύχονται όλοι: το να υπάρξει, δηλαδή, έλλειψη στο φυσικό αέριο. Σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει διακοπή τροφοδοσίας αερίου η οποία θα ξεκινήσει, πρώτα από τις μεγάλες βιομηχανίες, στη συνέχεια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, εφόσον έχει διασφαλιστεί ότι υπάρχει ρεύμα, στη συνέχεια θα επεκταθεί σε εμπορικούς καταναλωτές εκτός «προστασίας», δηλαδή με πολύ υψηλή κατανάλωση φυσικού αερίου, και θα σταματήσουν οι εξαγωγές. Όλα αυτά θα γίνουν προκειμένου να μην κοπεί το αέριο στους προστατευόμενους καταναλωτές.

Ποιοι καταναλωτές φυσικού αερίου είναι σε καθεστώς «προστασίας»

«Προστατευόμενοι» καταναλωτές, σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΡΑΕ είναι νοικοκυριά, νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια, πρατήρια εφοδιασμού, κτίρια του δημοσίου (π.χ. η Βουλή).

Πριν φτάσουμε στο έσχατο σημείο παροχής φυσικού αερίου με δελτίο, υπάρχει μία σειρά μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν, όπως η εθελοντική μείωση της κατανάλωσης, η μεταστροφή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν αέριο σε ντίζελ, αύξηση του λιγνίτη κ.α.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοηλεκτροδότησηδιακοπήΕνεργειακή κρίσηΡυθμιστική Αρχή Ενέργειαςειδήσεις τώρα