Οικονομία|09.10.2022 18:22

«Καλάθι νοικοκυράς» με 50 προϊόντα: Ανέκδοτο χαρακτηρίζει το μέτρο το ΚΕΠΚΑ - Για προστασία των καταναλωτών κάνει λόγο ο ΣΕΛΠΕ

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ένα καινούργιο… ανέκδοτο και δώρο-άδωρο για τους πολίτες χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων το υπό συζήτηση μέτρο για τη συγκράτηση τιμών πενήντα προϊόντων πρώτης ανάγκης που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, αυτό που διαφαίνεται στην ουσία, είναι ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε απανωτές αυξήσεις των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων πρώτης ανάγκης και στη συνέχεια θα συμφωνήσουν να συγκρατήσουν αυτές τις αυξημένες τιμές.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πάφου, Αντώνης Ζαΐρης, σημειώνει στο ethnos.gr ότι βλέπει με χαρά την ανακοινωθείσα προσπάθεια συγκράτησης τιμών σε πενήντα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Τονίζει, παράλληλα, ότι άμεσα θα ξεκινήσει η διαβούλευση, προκειμένου να διευκρινιστεί ποια θα είναι αυτά τα προϊόντα αλλά και πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους, κάτι που ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζαΐρης τονίζει ότι είναι νομοθετημένη η λειτουργία τους από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 9:00 το βράδυ και αναφέρει ότι συμφωνεί με την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης να μην προχωρήσει σε θεσμοθέτηση νέου ωραρίου.

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, σημειώνει στο ethnos.gr ότι από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου θα μειωθεί το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην πόλη. Τονίζει, παράλληλα, ότι θεωρεί δεδομένο ότι δε θα πειθαρχήσουν από την αρχή στην απόφαση του εμπορικού συλλόγου όλες οι επιχειρήσεις, όμως, εκτιμάει ότι σιγά-σιγά ολοένα και θα αυξάνεται ο αριθμός αυτών που θα προχωρήσουν στη μείωση του ωραρίου.

«Ένα καινούριο ανέκδοτο»

Ως ένα καινούργιο… ανέκδοτο χαρακτηρίζει την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, να επιχειρηθεί συγκράτηση τιμών σε πενήντα προϊόντα πρώτης ανάγκης είκοσι κατηγοριών, που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς, ο κ. Τσεμπερλίδης.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στην ουσία η κυβέρνηση δε θέλει να χτυπήσει την αισχροκέρδεια και τονίζει ότι ο ουσιαστικός στόχος της Πολιτείας είναι «να έχει περισσότερα έσοδα από τον πληθωρισμό, να δίνει… ‘’καθρεφτάκια’’ στους πολίτες κι έτσι να κερδίσει τις εκλογές».

«Αποτελεί ένα καινούργιο ανέκδοτο, όπως είναι αυτό με το 20% πλαφόν στην τιμή των ξύλων αλλά και όλα τα πλαφόν για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Σε τι ακριβώς θα βοηθήσει και πώς θα ρίξουν τις τιμές; Δεν καταλαβαίνω πώς θα γίνει αυτό. Είναι δώρο-άδωρο. Κάθε μέρα οι επιχειρήσεις προχωρούν σε αυξήσεις τιμών. Μέχρι το τέλος του μήνα οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές και μετά θα συγκρατήσουν αυτές τις αυξημένες τιμές. Αυτό είναι κοροϊδία απέναντι στον κόσμο. Ουσιαστικά δη Πολιτεία δε θέλει να κερδίσει τη μάχη της αισχροκέρδειας. Δε στριμώχνουν τις επιχειρήσεις για την ακρίβεια. Θα χαιρετίζαμε πρώτοι το μέτρο, αν θα αφορούσε πραγματική μείωση τιμών. Όχι, όμως, αυτές τις συγκρατήσεις τιμών που ενδεχομένως θα γίνουν μετά από συνεχείς αυξήσεις», λέει στο ethnos.gr o κ. Τσεμπερλίδης.

«Ήταν πρότασή μας που υλοποιείται»

Πρόταση του ΣΕΛΠΕ, η οποία τώρα υλοποιείται, είναι κατά τον κ. Ζαΐρη η συγκράτηση τιμών σε πενήντα είδη πρώτης ανάγκης, με στόχο να παραμείνουν σε επίπεδα πολύ κάτω του πληθωρισμού και με αποτέλεσμα να προστατευθούν οι καταναλωτές.

«Το ακούμε με μεγάλη χαρά, για να προστατευθούν οι καταναλωτές. Στόχος είναι σε γαλακτοκομικά, απορρυπαντικά, ψωμί, ρύζι, λάδι, ζυμαρικά και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης, συνολικά πενήντα προϊόντα είκοσι κατηγοριών, να γίνει συγκράτηση τιμών πολύ κάτω του πληθωρισμού», λέει ο κ. Ζαΐρης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι θα ξεκινήσει διαβούλευση για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης και πολύ σύντομα θα διευκρινιστεί, σε ποια προϊόντα θα γίνει η συγκράτηση τιμών και αν αυτά θα είναι τα ίδια σε κάθε επιχείρηση.

«Προς το παρόν πρόκειται για μία κεντρική ιδέα της πρότασης, ώστε να αποφευχθεί η μετακύλιση μεγάλης ανατίμησης. Βέβαια, ο καταναλωτής είναι πάντοτε κυρίαρχος της δυνατότητας επιλογής και μπορεί να βρει λύσεις. Θα δούμε τους τρόπους εφαρμογής του μέτρου, θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί. Θα ξεκινήσουμε με τα προϊόντα, μετά θα δούμε τις τιμές, πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο και πώς θα το ακολουθήσουν οι επιχειρηματίες», τονίζει ο κ. Ζαΐρης.

Διαφωνίες για το ωράριο λειτουργίας

Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, μετά και την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε αυτήν, ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ σημειώνει στο ethnos.gr ότι το ωράριο είναι θεσμοθετημένο από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 9:00 το βράδυ.

«Υπάρχει νόμος για το ωράριο, από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 9:00 το βράδυ, ώστε να είναι ανταγωνιστική η λειτουργία της αγοράς και είναι ορθή η απόφαση του υπουργού να μην προχωρήσει σε αλλαγή του. Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ας ξεκινήσουν από τα φώτα και τους φανούς στη δημόσια διοίκηση και μετά να φτάσει το ζήτημα στις εμπορικές επιχειρήσεις. Η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων για εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους θα έχει παράπλευρες συνέπειες σε εργαζομένους και όχι μόνο. Είμαστε υπέρ του υπάρχοντος ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο είναι νομοθετημένο και να μην ξεχνάμε ότι οι αγορές συνδυάζονται και με την ψυχαγωγία του κόσμου», τονίζει ο κ. Ζαΐρης.

Από την πλευρά του ο κ. Φιλιππίδης υποστηρίζει ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν απευθύνθηκε για το θέμα στον υπουργό Ανάπτυξης και τονίζει ότι είναι θέμα των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων να αποφασίζουν για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. «Δε θα απεμπολήσουμε αυτό το δικαίωμά μας. Από απειρία ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ξεκίνησε να συζητάει για το θέμα με τον υπουργό», λέει ο κ. Φιλιππίδης.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. «Είμαστε ο πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα που πήρε μια τέτοια απόφαση και θα δούμε πόσοι επιχειρηματίες θα ακολουθήσουν. Υλοποιούμε την πρόταση της κυβέρνησης για 15% μείωση του ενεργειακού κόστους και μάλιστα με το μέτρο αυτό προτείνουμε 17% μείωση. Πρέπει να βρούμε μία λύση, είμαστε στο μεταίχμιο και ο κάθε ένας από τους συναδέλφους πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Είμαι σίγουρος ότι οι πολυεθνικές εταιρίες δε θα ακολουθήσουν την πρότασή μας και ούτε πιστεύουμε ότι θα την υιοθετήσουν από την αρχή όλοι οι επιχειρηματίες, αλλά θα το παλέψουμε. Σιγά-σιγά οι συνάδελφοι θα ακολουθήσουν την πρότασή μας και αυτό θα το δείξει η διάρκεια», τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτώνκαταστήματατιμέςεμπορικός στόλοςακρίβειαπροϊόνταειδήσεις τώραωράριο λειτουργίας