Οικονομία|08.10.2022 20:01

Ακριβό μου... ρόφημα: Μεγάλη άνοδος των τιμών σε καφέ, ζάχαρη και γάλα - Πόσο αυξήθηκαν στη χώρα μας

Newsroom

Είδος πολυτελείας θα θεωρούμε, όπως όλα δείχνουν, τον καφέ το επόμενο διάστημα κι αυτό εξαιτίας της ιλιγγιώδους ταχύτητας με την οποία αυξάνονται οι τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως αυτές του καφέ, της ζάχαρης και του γάλακτος θα καταστήσουν το πρωινό ξύπνημα με ρόφημα την πιο ακριβή συνήθεια.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές του καφέ κατά μέσο όρο κατέγραψαν άλμα 16,9% τον Αύγουστο συγκριτικά με έναν χρόνο νωρίτερα. Το φρέσκο πλήρες γάλα κοστίζει τώρα 24,3% πιο ακριβά κατά μέσο όρο, ενώ οι καταναλωτές πλήρωσαν 22,2% περισσότερο για φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών, ανέφερε η Eurostat. Η ζάχαρη κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση, με τη μέση τιμή να σημειώνει άλμα 33,4%.

Tι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, η τιμή της ζάχαρης τον Αύγουστο του 2022 αυξήθηκε κατά 27%, του καφέ 13,3%, ενώ στο πλήρες γάλα η τιμή αυξήθηκε κατά 17,9% και του γάλακτος χαμηλών λιπαρών κατά 16,7%. Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν για τα τέσσερα αυτά προϊόντα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, εκτός της Μάλτας, όπου η τιμή του φρέσκου γάλακτος χαμηλών λιπαρών έμεινε αμετάβλητη.

Τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές είδαν η Φινλανδία και η Λιθουανία, με αυξήσεις κατά 43,6% και 39,9% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η Σουηδία και η Εσθονία. Η Πολωνία κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα στην τιμή της ζάχαρης, που αυξήθηκε κατά 109,2% από τον Αύγουστο του 2021. Σημειώνεται ότι ιστορικό υψηλό από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη σημείωσε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Ανήλθε στο 12,1%, από 11,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Eurostat. Ιστορικό υψηλό σημείωσε και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, φτάνοντας για πρώτη φορά σε διψήφιο ποσοστό, στο 10%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ζάχαρητιμέςγάλαειδήσεις τώρακαφέςακρίβεια