Οικονομία|16.10.2022 22:46

Ενέργεια: Την άλλη εβδομάδα οι νέες επιδοτήσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα - Πώς θα διαμορφωθούν τα ποσά

Newsroom

Την άλλη εβδομάδα έρχονται οι νέες επιδοτήσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι επιδοτήσεις Νοεμβρίου θα είναι μεν μικρότερες, αλλά θα καλύπτουν το ίδιο ποσοστό με τις προηγούμενες, λόγω της μείωσης των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα, για τις οποίες όμως κανείς δε γνωρίζει αν θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο το επόμενο χρονικό.

Όπως ανέφερε στο OPEN ο Βασίλης Τσεκούρας, για το φυσικό αέριο η επιδότηση θα κυμανθεί γύρω στα 55-60 ευρώ τη μεγαβατώρα από τα 90 ευρώ τον Οκτώβριο.

Οικονόμου: Κάθε φορά που αλλάζουν οι συνθήκες οφείλουμε να επαναξετάζουμε την κατάσταση

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι εφόσον οι τιμές στην ενέργεια συνεχώς μεταβάλλονται η κυβέρνηση θα πρέπει συνεχώς να επανεξετάζει τα νέα μέτρα. «Οι κρίσεις είναι δυναμικές και διαμορφώνουν ένα ρευστό περιβάλλον. Όλα αλλάζουν με αστραπιαία ταχύτητα και καταιγιστικά. Κάθε φορά που αλλάζουν οι συνθήκες οφείλουμε να επανεξετάζουμε την κατάσταση και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει», σημείωσε χαρακτηριστικά

Αναλυτικά πως θα κινηθούν οι επιδοτήσεις

  • Για το φυσικό αέριο τον Οκτώβριο υπήρξε οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς η τιμή της μεγαβατώρας κυμαινόταν στα 205 ευρώ
  • Σήμερα η τιμή του αερίου είναι 146 ευρώ ανά μεγαβατώρα που σημαίνει ότι η επιδότηση του Νοεμβρίου θα είναι μικρότερη αλλά το ποσοστό κάλυψης παραμένει το ίδιο.
  • Αντίστοιχα στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Οκτώβριο η επιδότηση ανερχόταν σε 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς η τιμή τότε του ρεύματος έφτανε τα 395 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Σήμερα η τιμή έχει πέσει στα 166 ευρώ ανά μεγαβατώρα που σημαίνει ότι αντίστοιχα θα πέσει και η επιδότηση.

Κομισιόν: Θα εγκρίνει ακόμα ένα πακέτο προτάσεων για την ενεργειακή κρίση

Την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, μετά τη συνεδρίαση του σώματος των επιτρόπων στο Στρασβούργο, αναμένονται οι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια, όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Καλή συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη για την ενέργεια με μέλη του σώματος των επιτρόπων. Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά στην εφαρμογή του οδικού χάρτη που παρουσιάστηκε στους ηγέτες στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του κολεγίου μας, την Τρίτη» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Το πακέτο προτάσεων που είναι στο τραπέζι για μείωση τιμών

Πάντως, ασαφής παραμένει η πιθανή παρέμβαση της ΕΕ στις αγορές φυσικού αερίου για τη μείωση των τιμών, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 20ής και 21ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα δεν γεφυρώθηκε το χάσμα για την επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής. Παρόλο που την ιδέα αυτή υποστηρίζουν πλέον 17 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πολωνία), κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περιλαμβάνεται στην πρόταση που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη 18 Οκτωβρίου.

H Επιτροπή θα προτείνει λύσεις που καθησυχάζουν τις ανησυχίες των χωρών (όπως η Γερμανία) για τον ενεργειακό εφοδιασμό και που έχουν «τη μέγιστη συναινετική υποστήριξη», όπως είπε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Ποιο είναι το σχέδιο που θα παρουσιάσει η Κομισιόν την Πέμπτη - Οι 4 βασικοί άξονες

Ο χρόνος πιέζει για να καταλήξουν επιτέλους σε μία λύση, η οποία θα έπρεπε να είχε αποφασιστεί εδώ και μήνες. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ αυτοί είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες του σχεδίου που θα παρουσιάσει η Κομισιόν στα κράτη μέλη.

    1. Ο πρώτος άξονας του σχεδίου της Κομισιόν αφορά την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, μια πλατφόρμα δηλαδή που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προμηθεύεται σε ευρωπαϊκή βάση φυσικό αέριο. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική της ισχύ ώστε να προμηθευτεί φυσικό αέριο σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές και αυτή η πλατφόρμα θα λειτουργήσει και ως προστατευτικό δίχτυ για τα πιο μικρά κράτη- μέλη που είναι πιο αδύναμα ως αγοραστές .
    2. Ο δεύτερος άξονας αφορά έναν μηχανισμό αλληλεγγύης. Αν υπάρξει ένα κράτος μέλος που θα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ξεμείνει δηλαδή από φυσικό αέριο τον χειμώνα θα προμηθευτεί από κάποιο άλλο με ένα δίκαιο αντίτιμο.
    3. Ο τρίτος άξονας αφορά τη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου. Υπάρχει μια πρώτη απόφαση για μείωση της κατανάλωσης 15% φέτος τον χειμώνα. Η Κομισιόν συζητά ότι θα μπορούσε να ζητήσει την ενεργοποίηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θα καθιστούσε υποχρεωτικό το πλαφόν
    4. Ως ύστατο μέτρο η Κομισιόν προτείνει ένα δυναμικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου , μέτρο το οποίο ζητά η Ελλάδα μαζί με άλλες 14 τουλάχιστον χώρες που θα έχει χρονικό ορίζοντας της τάξης των τριών μηνών.

Στους δρόμους οι Γάλλοι κατά της ακρίβειας

Με την απεργία στα διυλιστήρια, που έχει προκαλέσει ελλείψεις καυσίμων ανά τη χώρα, να μετράει τρεις εβδομάδες, χιλιάδες διαδηλωτές πραγμσατοποίησαν σήμερα πορεία στο Παρίσι ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό που έχει φτάσει στα ύψη.

Η σημερινή κινητοποίηση πραγματοποιείται έπειτα από έκκληση των αριστερών κομμάτων, υποστηριζόμενη από εκατοντάδες ενώσεις. «Μπορεί κάποιος να δει ότι το κίνημα αυτό έχει αρχίσει να εξαπλώνεται», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό franceinfo η Ματίλντ Πανό, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της «Ανυπότακτης Γαλλίας».

Πολλά συνδικάτα στη Γαλλία -αλλά όχι όλα- έχουν κηρύξει ημέρα γενικής απεργίας την προσεχή Τρίτη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριορεύμαειδήσεις τώραεπιδότηση