Οικονομία|27.10.2022 14:43

Ηλεκτρικό ρεύμα: Παραδείγματα μείωσης λογαριασμών μετά την επιδότηση Νοεμβρίου - Σκέψεις για «Τειρεσία» στους οφειλέτες

Newsroom

Στα 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης θα είναι η επιδότηση στο ρεύμα για τον Νοέμβριο, με το τελικό κόστος που θα φτάνει στην πλειοψηφία των καταναλωτών να είναι κοντά στα 16 λεπτά, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τον Οκτώβριο.

Η επιδότηση θα συνεχιστεί τον Νοέμβριο και στο φυσικό αέριο, και θα είναι 0,25 € ανά θερμική KW για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας για τις επιδοτήσεις εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% -σε σχέση με το 2021- η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, το πρωί Πέμπτης «για έναν ακόμα μήνα απορροφούμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος, διατηρούμε προσιτές τις τιμές λιανικής και στηρίζουμε στην πράξη νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες».

  • Στο ρεύμα η επιδότηση πέφτει από 9,8 λεπτά έως 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ θα αυξάνεται κατά 5 λεπτά εφόσον πιάνεται ο στόχος εξοικονόμησης 15%.
  • Στις επιχειρήσεις η κρατική έκπτωση θα είναι από 5 έως 20 λεπτά την κιλοβατώρα ανάλογα με την κατανάλωση
  • Στο κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση σκαρφαλώνει στα 28,6 λεπτά.

Ο υπουργός Ενέργειας, απηύθυνε επίσης σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν την χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ, για να συνεισφέρουν στο να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατανάλωσης κατά 5% που συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Νοέμβριος 2022: Παραδείγματα λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 KWh/ μήνα:

  • Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση: 159 ευρώ
  • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 64 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 KWh/ μήνα:

  • Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση: 278 ευρώ
  • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 121 ευρώ
  • Και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει τελικά 11 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 Kwh/ μήνα:

  • Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση: 476 ευρώ
  • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 244 ευρώ
  • και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 209 ευρώ

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας: «Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. Ευρώ».

«Θα φέρουν Τειρεσία στο ρεύμα»

Την ίδια ώρα αναζητείται φόρμουλα για να μπει μπλόκο σε όσους αλλάζουν πάροχο χωρίς να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, φαινόμενο που έχει αυξηθεί με το νέο σύστημα που ισχύει από τον Αύγουστο.

Όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο OPEN ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, oι πάροχοι θεωρούν ότι είναι πολλοί που κάνουν ενεργειακό τουρισμό και για αυτό κοιτούν όπως είπατε να φέρουν Tειρεσία.

Στο τραπέζι έχει πέσει ένας μηχανισμός που θα προβλέπει πως ο καταναλωτής θα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα, ωστόσο όταν βγαίνει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός και δεν ρυθμίζει τις οφειλές του, ο παλιός πάροχος θα μπορεί να αιτηθεί διακοπή ρεύματος στον οφειλέτη.

οφειλέτεςεπιδότησηρεύμαηλεκτρικό ρεύμαειδήσεις τώραλογαριασμοί ρεύματος