Οικονομία|13.11.2022 21:42

Sam Bankman-Fried: Πώς η αυτοκρατορία του «Βασιλιά των κρυπτονομισμάτων» κατέρρευσε με πάταγο μέσα σε 8 ημέρες

Newsroom

Χρειάστηκαν λιγότερες από οκτώ ημέρες για να φτάσει ο Sam Bankman-Fried από το να έχει το παρατσούκλι «Βασιλιάς των Κρυπτονομισμάτων» στο να καταθέσει η εταιρεία του αίτηση πτώχευσης και να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αντιμετωπίζοντας ενδεχομένως ομοσπονδιακές έρευνες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα οικονομικά της εταιρείας.

Γιγαντιαίες απώλειες

Ο κ. Bankman-Fried - το πρώην αφεντικό της προβληματικής ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX - είναι φανατικός των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Και σε μια σειρά από tweets προς τους σχεδόν ένα εκατομμύριο ακολούθους του, εξήγησε γιατί. Το να παίζει το παιχνίδι μάχης φαντασίας της ομάδας ήταν ο τρόπος του για να αποσυντονίσει το μυαλό του από τη διαχείριση δύο εταιρειών που εμπορεύονται δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Δεδομένου ότι η αυτοκρατορία κρυπτονομισμάτων του 30χρονου κατέρρευσε αυτή την εβδομάδα με δραματικό τρόπο, ένα άλλο ανέκδοτο σχετικά με το παιχνίδι του αναδύθηκε ξανά στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με μια ανάρτηση στο ιστολόγιο του γίγαντα επιχειρηματικών κεφαλαίων Sequoia Capital, ο κ. Bankman-Fried έπαιξε μια έντονη μάχη στο League of Legends κατά τη διάρκεια μιας υψηλού επιπέδου βιντεοκλήσης με την επενδυτική τους ομάδα. Αυτό όμως δεν φάνηκε να τους αποθαρρύνει καθόλου. Ο όμιλος προχώρησε στην επένδυση 210 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία FTX του κ. Bankman-Fried.

Αυτήν την εβδομάδα, η Sequoia Capital διέγραψε εκείνη την ενθουσιώδη ανάρτηση στο blog και ανακοίνωσε ότι πλέον διαγράφει την επένδυσή της στην FTX ως ζημία. Η εταιρεία δεν είναι ο μόνος επενδυτής που έχει χάσει τεράστια ποσά από τότε που κατέρρευσε η αυτοκρατορία των 32 δισ. δολαρίων του κ. Bankman-Fried.

Το FTX είχε περίπου 1,2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το ανταλλακτήριο για να αγοράζουν σειρές κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και χιλιάδες άλλα.

Από τους μεγάλους εμπόρους μέχρι τους καθημερινούς οπαδούς της κρυπτονομισμάτων, πολλοί έχουν μείνει με την απορία αν θα πάρουν ποτέ πίσω τις αποταμιεύσεις τους που είχαν παγιδευτεί στα ψηφιακά πορτοφόλια της FTX.

Η πορεία προς την κορυφή

Πρόκειται για μια ιλιγγιώδη πτώση και η άνοδος του κ. Bankman-Fried είναι επίσης η δική της δραματική ιστορία. Ο κ. Bankman-Fried φοίτησε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) - ένα διάσημο ερευνητικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, όπου σπούδασε φυσική και μαθηματικά.

Αλλά ο νεαρός έξυπνος προπτυχιακός φοιτητής λέει ότι ήταν τα μαθήματα που πήρε στις φοιτητικές εστίες που τον οδήγησαν στην πορεία του προς τον πλουτισμό.

Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη στο BBC τον περασμένο μήνα, θυμήθηκε ότι παρασύρθηκε από το κίνημα του "αποτελεσματικού αλτρουισμού". Ο αποτελεσματικός αλτρουισμός είναι μια κοινότητα ανθρώπων που «προσπαθούν να καταλάβουν ποια πρακτικά πράγματα μπορείς να κάνεις με τη ζωή σου για να έχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στον κόσμο», είπε.

Έτσι, όπως θυμάται ο κ. Bankman-Fried, αποφάσισε να ασχοληθεί με τις τράπεζες για να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να τα επιστρέψει σε καλούς σκοπούς. Έμαθε να εμπορεύεται μετοχές κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαστήματος στην εταιρεία συναλλαγών Jane Street στη Νέα Υόρκη, προτού βαρεθεί και αποφασίσει να πειραματιστεί με το Bitcoin.

Παρατήρησε τις διακυμάνσεις στην αξία του Bitcoin στα διάφορα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και άρχισε να κάνει arbitraging - αγοράζοντας Bitcoin από μέρη που το πωλούσαν φθηνά και πουλώντας το σε άλλα μέρη όπου το διαπραγματεύονταν ακριβότερα.

Μετά από ένα μήνα με μέτρια κέρδη, μαζεύτηκε με μερικούς φίλους του από το κολέγιο και ξεκίνησε μια επιχείρηση συναλλαγών με την ονομασία Alameda Research.

Ο κ. Bankman-Fried λέει ότι δεν ήταν εύκολο και χρειάστηκαν μήνες τελειοποίησης των τεχνικών σχετικά με το πώς να διακινούνται χρήματα μέσα και έξω από τις τράπεζες και πέρα από τα σύνορα. Αλλά μετά από περίπου τρεις μήνες, ο ίδιος και η μικρή του ομάδα πέτυχαν το τζακ ποτ.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, η ομάδα του κέρδιζε 1 εκατομμύριο δολάρια κάθε μέρα. Ένας επιχειρηματικός δημοσιογράφος του CNBC τον ρώτησε πρόσφατα πώς ένιωθε αυτό.

Διανοητικά και σύμφωνα με τη μεθοδολογία του, είπε, «ήταν απόλυτα λογικό. Αλλά από ενστικτώδους πλευράς, με εξέπληττε κάθε μέρα», είπε.

Ο Sam Bankman-Fried έγινε επίσημα δισεκατομμυριούχος το 2021, χάρη στη δευτερεύουσα και πιο προβεβλημένη επιχείρησή του - FTX. Το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης εξελίχθηκε στο δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο και σε τιτάνα του κλάδου, με συναλλαγές ύψους 10-15 δισ. δολαρίων την ημέρα.

Στις αρχές του 2022, η FTX είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολάρια και ήταν ένα οικείο όνομα, με ένα γήπεδο του NBA να έχει πάρει το όνομα της εταιρείας και εγκρίσεις από διάσημους υποστηρικτές, όπως ο Τομ Μπρέιντι του NFL.

Όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Bankman-Fried φαινόταν να απολαμβάνει να δίνει στους οπαδούς του στο Twitter μια εικόνα του τρόπου ζωής του. Κοιμάται κυρίως σε μια σακούλα με φασόλια δίπλα στο γραφείο του, είπε, με μια φωτογραφία του να βρίσκεται δίπλα στο προσωπικό του στα τερματικά συναλλαγών τους.

Το όνειρο του κ. Bankman-Fried να χαρίζει τεράστια χρηματικά ποσά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις είχε επίσης μπει για τα καλά σε εφαρμογή. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο BBC τον περασμένο μήνα, ισχυρίστηκε ότι είχε δώσει «μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια από τώρα».

Και η γενναιοδωρία του δεν επεκτεινόταν μόνο σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Με την πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων το 2022, ο λεγόμενος «χειμώνας των κρυπτονομισμάτων» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ενώ άλλες εταιρείες του κλάδου παραπαίουν, ο κ. Bankman-Fried μοίραζε μετρητά διάσωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Ερωτηθείς γιατί προσπαθούσε να στηρίξει τις αποτυχημένες εταιρείες κρυπτογράφησης, δήλωσε στο CNBC: «Δεν θα είναι καλό μακροπρόθεσμα αν έχουμε πραγματικό πόνο και πραγματικές εκρήξεις. Και δεν είναι δίκαιο για τους πελάτες».

Ισχυρίστηκε επίσης, στην ίδια συνέντευξη, ότι έχει 2 δισ. δολάρια σε απόθεμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει αποτυχημένες εταιρείες κρυπτογράφησης. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, περιφερόταν ο ίδιος στον ίδιο κλάδο, προσπαθώντας να συγκεντρώσει χρήματα για να σώσει τη δική του εταιρεία και τους πελάτες του.

Τα ερωτήματα σχετικά με την πραγματική οικονομική σταθερότητα της FTX άρχισαν να στριφογυρίζουν μετά από ένα άρθρο στην ιστοσελίδα CoinDesk, το οποίο έδειξε ότι μεγάλο μέρος του εμπορικού γίγαντα Alameda Research του κ. Bankman-Fried στηρίζεται σε ένα θεμέλιο που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ένα νόμισμα που εφηύρε μια αδελφή εταιρεία της FTX, και όχι από ένα ανεξάρτητο περιουσιακό στοιχείο, ανέφερε το BBC.

Περαιτέρω κατηγορίες ότι η Alameda Research χρησιμοποίησε τις καταθέσεις πελατών της FTX ως δάνεια για συναλλαγές διατυπώθηκαν στη Wall Street Journal. Η αρχή του τέλους ήρθε όμως όταν ο κύριος ανταγωνιστής της FTX - η Binance - πούλησε δημοσίως όλα τα κρυπτονομίσματα που συνδέονταν με την FTX λίγες ημέρες αργότερα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Binance Changpeng Zhao δήλωσε στους 7,5 εκατομμύρια ακολούθους του ότι η εταιρεία του θα πουλήσει τις συμμετοχές «υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων».

Αυτό προκάλεσε ένα bank run στο FTX, με πανικόβλητους πελάτες να αποσύρουν δισεκατομμύρια δολάρια από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Οι αναλήψεις σταμάτησαν και ο κ. Bankman-Fried προσπάθησε να πάρει μια διάσωση, με την Binance σε ένα στάδιο να εξετάζει δημοσίως το ενδεχόμενο εξαγοράς πριν απομακρυνθεί.

Η Binance δήλωσε ότι οι αναφορές για «κακή διαχείριση των κεφαλαίων των πελατών και για υποτιθέμενες έρευνες αμερικανικών υπηρεσιών» είχαν επηρεάσει την απόφασή της. Μια μέρα αργότερα, η FTX κηρύχθηκε σε πτώχευση.

Ο κ. Bankman-Fried ζήτησε συγγνώμη σε μια σειρά από tweets λέγοντας: «Η FTX δεν είναι η μόνη εταιρεία που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: "Λυπάμαι πραγματικά, και πάλι, που καταλήξαμε εδώ. Ελπίζω ότι τα πράγματα μπορούν να βρουν έναν τρόπο να ανακάμψουν. Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να τους φέρει κάποια ποσότητα διαφάνειας, εμπιστοσύνης και διακυβέρνησης».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρακρυπτονομίσματαπτώχευσηbitcoin