Οικονομία|15.11.2022 07:37

Όλα όσα προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό: Αυξήσεις σε συντάξεις, επίδομα ακρίβειας και ρύθμιση χρεών

Newsroom

Αυξήσεις στις συντάξεις, χορήγηση επιταγής ακρίβειας στις ευάλωτες ομάδες, επιδότηση εισφορών, επέκταση της άδειας μητρότητας και άλλες ασφαλιστικές διατάξεις περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου είναι η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και η δεκαετής παραγραφή.

Κατά πρώτο λόγο στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται ως διατάξεις οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπως είναι η καταβολή της επιταγής ακρίβειας σε συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες, η επιδότηση των εισφορών κατά 40% για πλήρη απασχόληση, η επέκταση της άδειας μητρότητας, η κατάργηση του 1% για τους δημοσίους υπαλλήλους και η μάχιμη 5ετία των ένστολων.

Στο 8% οι αυξήσεις στις συντάξεις

Οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/2023 θα ενσωματωθούν ως τροπολογία κατά πάσα πιθανότητα τις επόμενες ημέρες. Η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών (9,8% πληθωρισμός, 6% αύξηση του ΑΕΠ για το τρέχον έτος) που θα εμπεριέχονται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, δείχνει ότι η αύξηση θα ανέλθει στο 8%, καθώς οι αυξήσεις υπολογίζονται με βάση το άθροισμα του 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και του 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, το 7,5%, θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, ενώ η όποια απόκλιση, το 0,5% εν προκειμένω, θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο όταν η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ και θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2024.

Διαβάστε περισσότερα στην Ημερησία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλήακρίβειασυντάξειςεπίδομαειδήσεις τώρα