Οικονομία|25.02.2019 08:15

Περιµένοντας «λευκό καπνό» από τις Βρυξέλλες

Ελευθερία Αρλαπάνου

Ο νέος νόµος για την προστασία της πρώτης κατοικίας που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή άµεσα, καθώς η παράταση του παλαιού νόµου λήγει την Πέµπτη, η έκθεση της Κοµισιόν την Τετάρτη, µε µεγάλο στοίχηµα αυτή να εκπέµπει θετικά µηνύµατα για την ελληνική οικονοµία, η συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέµπτη που θα αξιολογήσει την έκθεση της Κοµισιόν προκειµένου να διαµορφώσει εισήγηση προς το Eurogroup στις 11 Μαρτίου για την εκταµίευση σχεδόν 1 δισ. ευρώ και το στοίχηµα µιας αναβάθµισης από τη Moody’s το βράδυ της Παρασκευής συνοψίζουν µια δύσκολη εβδοµάδα κρίσιµων εξελίξεων.

Ως προς το διάδοχο σχήµα του νόµου Κατσέλη, ο χρόνος µετρά αντίστροφα για την κατάθεση του νοµοσχεδίου το αργότερο µέχρι αύριο ενώ κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Αθήνας - Βρυξελλών - Φρανκφούρτης. Χθες, τραπεζικά στελέχη τα οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκαναν λόγο για ακόµα ένα ανοικτό ζήτηµα που κλείνει, αφήνοντας «χώρο» στις τράπεζες να επικεντρωθούν στην προσπάθεια για τη χρηµατοδότηση της πραγµατικής οικονοµίας.

Την Τετάρτη δηµοσιοποιείται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονοµία

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν πως αναµένεται τις προσεχείς ηµέρες ή και ώρες η νέα νοµοθετική ρύθµιση που θα παρουσιάζει όλα τα κριτήρια και η οποία πρέπει να προστατεύει όσους πραγµατικά έχουν ανάγκη, αλλά παράλληλα να µη δίνει δυνατότητα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να εκµεταλλεύονται διατάξεις του νόµου, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια να συνεχιστεί ή να «φουσκώσει» ξανά το φαινόµενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, που διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια και οδήγησε τον αριθµό τους στο ~25% του συνολικού αριθµού δανειοληπτών.

Το θέµα αυτό έχει ιδιαίτερη σύνδεση και µε τα πεπραγµένα που θα αξιολογήσει στην έκθεσή της η Κοµισιόν την Τετάρτη, η οποία πρέπει να εκπέµπει ένα θετικό µήνυµα στις αγορές και, κυρίως, να µην προκαλέσει προβληµατισµό για την προσήλωση της Ελλάδας στη δηµοσιονοµική πειθαρχία και στις µεταρρυθµίσεις-ιδιωτικοποιήσεις. Ετσι, ακόµη και εάν υπάρχουν κάποιες εκκρεµότητες, είναι σηµαντικό ο τόνος που θα δοθεί να µην είναι αρνητικός. Την Παρασκευή το βράδυ αναµένεται, εν τω µεταξύ, και η ετυµηγορία της Moody’s, µε µεγάλο ζητούµενο µια αναβάθµιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τουλάχιστον κατά µία βαθµίδα.

EurogroupEuroworking Group