Οικονομία|25.02.2019 14:19

Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό

Μάκης Αποστόλου

Δηµοσιεύτηκε χθες στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης η προκήρυξη του 3ου κύκλου του καθεστώτος ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόµου 4399/2016, «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισµού».

Η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς ενισχύσεων «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισµού», ξεκινά από σήµερα ∆ευτέρα 25 Φεβρουαρίου και θα λήξει την Παρασκευή 13 ∆εκεµβρίου 2019. Ο προϋπολογισµός του συγκεκριµένου καθεστώτος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν µε τη µορφή της φοροαπαλλαγής. Σκοπός είναι η δηµιουργία ενός πλαισίου ενισχύσεων περιορισµένου εύρους µε ιδιαίτερα απλοποιηµένες διαδικασίες. Μέσω του συγκεκριµένου καθεστώτος θα ενισχυθούν µε φορολογικές απαλλαγές δαπάνες µηχανολογικού εξοπλισµού και µεταφορικών µέσων που χρησιµοποιούνται εντός της µονάδας υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν σε αρχική επένδυση.

Επιλεξιµότητα

Το ελάχιστο επιλέξιµο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων ορίζεται µε βάση το µέγεθος του φορέα, ήτοι:

  • για µεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,
  • για µεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισµούς 250.000 ευρώ,
  • για µικρές επιχειρήσεις, 150.000 ευρώ,
  • για πολύ µικρές επιχειρήσεις, 100.000 ευρώ,
  • για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) του ν. 4430/2016 (Α’ 205), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισµούς (ΑΣ), τις Οµάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4384/2016 (Α’ 78) στο ποσό των 50.000 ευρώ.

Επενδυτικά σχέδια

Τα επενδυτικά σχέδια, που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων, θα πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και συγκεκριµένα να πληρούν µία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Δηµιουργία νέας µονάδας.
  2. Επέκταση της δυναµικότητας υφιστάµενης µονάδας. Η πρόσθετη δυναµικότητα της µονάδας λόγω του επενδυτικού σχεδίου µπορεί να γίνει αποδεκτή µόνον εφόσον η υφιστάµενη δυναµικότητα της µονάδας µπορεί να πιστοποιηθεί από επίσηµα στοιχεία τεκµηρίωσης.
  3. ∆ιαφοροποίηση της παραγωγής µιας µονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν, µε τον όρο ότι οι επιλέξιµες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιµοποιούνται εκ νέου, όπως έχει καταγραφεί στο οικονοµικό έτος που προηγείται της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου. Σε περίπτωση που ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου δεν έχει κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής µία τουλάχιστον κλεισµένη διαχειριστική χρήση ή που στα υποβληθέντα οικονοµικά στοιχεία δεν αποτυπώνεται η παραπάνω προϋπόθεση, τεκµαίρεται η µη πλήρωση του σχετικού κριτηρίου.
  4. Θεµελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάµενης µονάδας µεγάλης επιχείρησης µε τον όρο ότι οι επιλέξιµες δαπάνες υπερβαίνουν τις αποσβέσεις των στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται µε τη δραστηριότητα που πρόκειται να εκσυγχρονιστεί κατά τη διάρκεια των τριών προηγούµενων οικονοµικών ετών. Σε περίπτωση που δεν αποτυπώνονται σαφώς οι συνδεόµενες µε τη δραστηριότητα αποσβέσεις, τεκµαίρεται η µη πλήρωση του σχετικού κριτηρίου.
  5. Απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηµατική εγκατάσταση που έχει κλείσει και η οποία αγοράζεται από επενδυτή που δεν σχετίζεται µε τον πωλητή και αποκλείει την απλή εξαγορά των µετοχών µιας επιχείρησης.

Η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής ξεκινά από σήµερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου και θα λήξει την Παρασκευή 13 Δεκεµβρίου 2019

Δικαιούχοι

1) Δικαιούχοι των ενισχύσεων του παρόντος καθεστώτος ενισχύσεων είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστηµένες ή έχουν υποκατάστηµα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγµή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν µία από τις ακόλουθες µορφές:

  • α. ατοµική επιχείρηση,
  • β. εµπορική εταιρεία,
  • γ. συνεταιρισµός,
  • δ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) του ν. 4430/2016 (Α’ 205), Αγροτικοί Συνεταιρισµοί (ΑΣ), Οµάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4384/2016 (Α’ 78),
  • ε. υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, µε την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δηµοσιότητας πριν την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου,
  • στ. επιχειρήσεις που λειτουργούν µε τη µορφή κοινοπραξίας µε την προϋπόθεση καταχώρισής τους στο ΓΕΜΗ,
  • ζ. δηµόσιες και δηµοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον:
  • αα. δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δηµόσιου σκοπού,
  • ββ. δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών,
  • γγ. δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους µε δηµόσιους πόρους για το διάστηµα τήρησης των µακροχρόνιων υποχρεώσεων του άρθρου 21.

Σε περίπτωση που οι επιλέξιµες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου αφορούν την αγορά µηχανηµάτων µε τις επιφυλάξεις του άρθρου 8 παράγραφος 3β, δικαιούχοι της ενίσχυσης θεωρούνται αποκλειστικά ΜΜΕ επιχειρήσεις.

2) Οι επιχειρήσεις, των οποίων το επιλέξιµο ύψος των επενδυτικών σχεδίων υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ και υπάγονται στα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος, υποχρεούνται να λάβουν τη νοµική µορφή εµπορικής εταιρείας ή συνεταιρισµού πριν την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.

φορολογικά κίνητρα