Οικονομία|13.12.2022 18:56

Η ΕΕ «παλεύει» να βγει από το αδιέξοδο του πλαφόν στο φυσικό αέριο: Μαραθώνια συνεδρίαση - Καθοριστικός ο ρόλος της Γαλλίας

Newsroom

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τρίτη, «πάλεψαν» να συμφωνήσουν για ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου σε όλο το μπλοκ, μετά από μήνες εσωτερικών συγκρούσεων για το κατά πόσον το μέτρο μπορεί να απαλύνει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Ανταποκρινόμενη σε επανειλημμένα αιτήματα ορισμένων χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ανώτατο όριο τιμών τον περασμένο μήνα ως την τελευταία απάντηση στην οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη φέτος, οδηγώντας σε εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ζητώντας να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για το ανώτατο όριο.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία, λένε ότι ένα ανώτατο όριο θα θωρακίσει τις οικονομίες τους από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία και η Ολλανδία φοβούνται ότι θα μπορούσε να «διώξει» φορτία φυσικού αερίου από την Ευρώπη και να διαταράξει τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Όλοι πρέπει να επιδείξουν κάποια ευελιξία και όλοι πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα ενέργειας Κάναντι Σίμσον.

Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών είχαν ως αποτέλεσμα η συνάντηση να ξεπεράσει την προγραμματισμένη λήξη της νωρίς το απόγευμα της Τρίτης.

«Τα δύο βασικά ζητήματα είναι το επίπεδο και το πεδίο εφαρμογής του ανώτατου ορίου τιμών», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι δεν ήταν όλες οι χώρες ανοικτές στην επίτευξη συμφωνίας και ότι η Γερμανία ήταν μεταξύ των αντιπάλων. Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες χώρες που τάσσονται υπέρ του ανώτατου ορίου ήταν επίσης δυσαρεστημένες με το τελευταίο κείμενο.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία την Τρίτη, η συζήτηση θα κλιμακωθεί -πιθανότατα σε συνάντηση των ηγετών των χωρών της ΕΕ την Πέμπτη, πριν οι υπουργοί Ενέργειας συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες

Οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να στηριχθεί σε τεχνικές λεπτομέρειες, όπως το ύψος του ορίου τιμών, τις συμβάσεις φυσικού αερίου στις οποίες εφαρμόζεται και τις διασφαλίσεις, όπως η δυνατότητα της ΕΕ να αναστέλλει αμέσως το ανώτατο όριο εάν έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Αναζητώντας έναν συμβιβασμό, η Τσεχική Δημοκρατία -που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ- συνέταξε μια νέα πρόταση που θα ενεργοποιεί το ανώτατο όριο εάν οι τιμές υπερβαίνουν ένα εύρος 200-220 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε διάστημα τριών έως πέντε ημερών στο συμβόλαιο του πρώτου μήνα στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου Title Transfer Facility.

Η τιμή του συμβολαίου θα πρέπει επίσης να είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς με βάση τις υφιστάμενες εκτιμήσεις τιμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η πρόταση είναι χαμηλότερη από το ανώτατο όριο τιμής 275 ευρώ/MWh που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξακολουθούσε να αναθεωρείται την Τρίτη.

Τα «στρατόπεδα» των χωρών που τάσσονται υπέρ και κατά του ανώτατου ορίου τιμών θα μπορούσαν να έχουν το καθένα αρκετές ψήφους για να μπλοκάρουν μια συμφωνία.

Καθοριστικός ο ρόλος της Γαλλίας;

Η Γαλλία θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική. Αρχικά υποστήριξε το ανώτατο όριο τιμών, αλλά την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπό του στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Η Γαλλίδα υπουργός οικολογικής μετάβασης Agnes Pannier-Runacher δήλωσε την Τρίτη ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμών πρέπει να στοχεύει στη «διασφάλιση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Την περασμένη εβδομάδα το Intercontinental Exchange (ICE.N) δήλωσε ότι η πρόταση της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει έκτακτα ενεργειακά μέτρα φέτος, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Η έκβαση της συζήτησης για το ανώτατο όριο μπορεί επίσης να καθορίσει άλλες πολιτικές -συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης αδειοδότησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- αφού οι χώρες επέλεξαν να παρακρατήσουν την έγκριση τον περασμένο μήνα χωρίς να υπάρξει πρώτα συμφωνία για το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοΚομισιόνπλαφόνΕυρωπαϊκή Ένωσηειδήσεις τώραΕυρωπαϊκή Επιτροπή