Οικονομία|19.12.2022 16:20

Φυσικό αέριο: Στην τελική ευθεία για συμφωνία στο ύψος του πλαφόν - «Κλειδώνει» στα 180 ευρώ;

Newsroom

Αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση για θετικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σχετικά με το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι υπουργοί βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, λίγη ώρα μετά τη διαρροή που δημοσίευσε το Reuters και έκανε λόγο για συμφωνία στα 180 ευρώ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες και έστω και αν το πλαφόν μπορεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των «27» θα είναι ενιαίο και ότι θα βγει λευκός καπνός με ομοφωνία.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το Reuters

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιδιώκεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των υπουργών Ενέργειας, όμως εάν υπάρχει ικανός αριθμός χωρών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την πρόταση της Κομισιόν.

Άλλες προτάσεις, που όμως πλέον έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι, περιλάμβαναν την προμήθεια αερίου από κοινού, την αύξηση της αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών σε περίπτωση ελλείψεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειδοτήσεων για ενεργειακά έργα τα οποία αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚώστας Σκρέκαςφυσικό αέριο