Οικονομία|19.12.2022 17:47

Φυσικό αέριο: Επιτέλους συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν - «Κλείδωσε» στα 180 ευρώ

Newsroom

Συμφωνία επετεύχθη στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, και συγκεκριμένα στα 180 ευρώ.

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται περίπτωση που η τιμή TTF θα ξεπερνά αυτό το όριο για 3 συνεχόμενες ημέρες και εφόσον είναι μεγαλύτερη κατά 35 ευρώ σε σχέση με ένα καλάθι τιμών του LNG.

Όπως μεταδίδει το imerisia.gr την πρόταση υπερψήφισε και η Γερμανία τελικά, που ηγείτο του μπλοκ που εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους τόσο για την επιβολή πλαφόν, όσο και για το να πέσει ο πήχης κάτω από τα 200 ευρώ. Την τελική πρόταση καταψήφισε η Ουγγαρία ενώ απείχαν η Αυστρία και η Ολλανδία.

«Μάχη» πριν την τελική συμφωνία

Πριν φτάσουμε στην τελική συμφωνία προηγήθηκε σκληρή μάχη καθώς η πρόταση τέθηκε δύο φορές σε ψηφοφορία. Την πρώτη φορά οι Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο αντέδρασαν ζητώντας να περάσει η πρόταση με συναινετική διαδικασία και όχι ψηφοφορία.

Ισπανοί και Βέλγοι κατηγόρησαν τη Γερμανία πως δεν θέλει συμφωνία με αποτέλεσμα η τσεχική προεδρία να αναγκαστεί να διακόψει προσωρινά.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το Reuters

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ευρωπαϊκή Ένωσηπλαφόνειδήσεις τώραφυσικό αέριο