Οικονομία|20.12.2022 12:24

ΕΥΔΑΠ: Τι ισχύει με τα τιμολόγια το 2023 - Τι απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο ethnos.gr

Μαρία Λιλιοπούλου

Σταθερά θα παραμείνουν τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και το 2023 εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Σαχίνης κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Η ΕΥΔΑΠ, όπως επεσήμανε, κατάφερε να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης χωρίς να μετακυλήσει στους πολίτες μέσω των τιμολογίων της τα 15,7 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετου ενεργειακού κόστους που κατέγραψε στο 9μηνο.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει το δεύτερο χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρώπη που δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία 13 χρόνια.

Σε ερώτηση του «ethnos.gr» εάν τα τιμολόγια του νερού θα παραμείνουν τα ίδια καθόλη τη διάρκεια του 2023 ανεξαρτήτως των πληθωριστικών πιέσεων και των τιμών της ενέργειας, ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι «το υπάρχον τιμολόγιο θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οριστεί νέο τιμολόγιο με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι και το 2023 δε θα υπάρξει αλλαγή στα τιμολόγια ιδιαίτερα εάν η εταιρία αυξήσει τα έσοδά της από άλλες πηγές οπότε και θα μειωθεί η πίεση», υπογράμμισε.

Σε αναμονή του ρυθμιστή βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ και για το ζήτημα της αντικατάστασης των μετρητών της με «έξυπνους», ένα έργο προυπολογισμού 300 εκ. ευρώ. Πάντως από την πλευρά της, εντός του 2023 θα έχει έτοιμα και τα τεύχη της δημοπράτησης για τον σχετικό διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα σταματήσει το πρόγραμμα που «τρέχει» ήδη και αφορά την αντικατάσταση των παλαιών συμβατικών μετρητών με καινούριους. Σήμερα είναι εγκατεστημένοι 2.160.000 μετρητές και έχει προγραμματιστεί ήδη η αντικατάσταση 110.000 – 200.000.

Όπως επεσήμανε η διοίκηση της εταιρίας, παρά τις πιέσεις, δεν έχουν παρατηρηθεί έντονα φαινόμενα αδυναμίας εξόφλησης λογαριασμών πιθανότατα επειδή τα τιμολόγια του νερού είναι πολύ χαμηλότερα συγκριτικά με αυτά του ρεύματος για παράδειγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος λογαριασμός ανέρχεται σε περίπου 10 ευρώ το μήνα, ενώ είναι σε ισχύ προγράμματα δόσεων, αλλά και το κοινωνικό τιμολόγιο.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η εταιρία και στη θωράκιση απέναντι στην κλιματική κρίση, αν και τα μηνύματα είναι μέχρις στιγμής θετικά αφού, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, δεν τίθεται ζήτημα λειψυδρίας καθώς όλοι οι ταμιευτήρες βρίσκονται στο μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας και με τα σημερινά δεδομένο θεωρείται ότι υπάρχει επάρκεια νερού για τα επόμενα 3 – 4 χρόνια. Παρόλα αυτά, η εταιρία ετοιμάζει πλάνο θωράκισης μέσω της ανακύκλωσης νερού, αλλά και άλλων εναλλακτικών λύσεων που περιλαμβάνουν από την αφαλάτωση έως και τη διαχείριση του υπόγειου νερού που υπάρχει γύρω από την Αθήνα.

Στόχος είναι μέχρι το 2030 το Net Zero, τόνισε από την πλευρά του ο Αναστάσιος Τόσιος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ υπογραμμίζοντας την ανάγκη διμερών συμβολαίων ώστε να διασφαλιστούν οι σταθερά χαμηλές τιμές ενεργειακού κόστους για την επόμενη 5ετία.

«Ωριμάζουμε έργα, αλλά το σημαντικό είναι να υπάρξει προσφορά διμερών συμβολαίων. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξοικονόμηση ενέργειεας, αλλά πρέπει να βρούμε και τα κατάλληλα συμβόλαια για την συγκράτηση των τιμών», τόνισε.

Ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε και στη νέα σύμβαση με το Δημόσιο τονίζοντας ότι η εταιρία πλήρωσε 157,2 εκατομμύρια προς το ελληνικό δημόσιο, καθώς για πρώτη φορά από το 1999 υπάρχει ξεκάθαρη σύμβαση και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για τα επόμενα 18 χρόνια.

Αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας, σημείωσε ότι σήμερα απασχολεί σε μόνιμη βάση 2.334 εργαζομένους και εμμέσως άλλους 1.000 μέσω εργολαβιών και αναδόχων έργων. Η διοίκηση, πάντως, εξακολουθεί να αναμένει τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες θα της δώσουν αφενός τη δυνατότητα συμμετοχής και σε έργα εκτός Αττικής, ενώ θα απλουστεύσουν και τη διαδικασία των προσλήψεων δεδομένου ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ σήμερα φτάνει τα 55 έτη. Εκτός των 450 ατόμων που προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ το τελευταίο διάστημα, οι προηγούμενες προσλήψεις είχαν γίνει 17 χρόνια πριν.

Ανάπτυξη

Όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία, τόνισε ότι φέτος διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ, ενώ του χρόνου θα τριπλασιαστούν και σε βάθος δεκαετίας θα φτάσουν τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα μισά, δηλαδή τα 800 εκ. ευρώ αφορούν τα έργα της Ανατολικής Αττικής με τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στη Ραφήνα-Πικέρμι, Σπάτα-Αρτέμιδα, το Μαρκόπουλο και τον Ωρωπό μήκους δικτύου 1.400 χιλιομέτρων και προυπολογισμένων 45.000 συνδέσεων, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν συνολικό πληθυσμό 400.000 ατόμων.

Στις προοπτικές της εταιρίας για το 2023 εντάσσονται συνοπτικά:

  • Τριπλασιασμός εκτελεσθέντων έργων/επενδύσεων από 15 εκ. ευρώ σε 45 εκ. ευρώ.
  • Ολοκλήρωση προετοιμασίας για το διαγωνισμό για τα smart meters εντός του 2023.
  • Αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης για μείωση του NRW.
  • Επέκταση της περιοχής δραστηριότητας του τομέα Αποχέτευσης όσον αφορά στη λειτουργία και συντήρηση δικτύου ακαθάρτων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στους Δήμους Μεγάρων, Κορωπίου, Παιανίας και Μαρκοπούλου.
  • Ολοκλήρωση Μελετών και Δρομολόγηση έργων για την υδροδότηση του Ελληνικού.
  • Διαγωνισμός για την ανακαίνιση της δεύτερης πιο ενεργοβόρας εγκατάστασης της Εταιρείας μετά την Ψυττάλεια, της ΜΕΝ Πολυδενδρίου.
  • Παραλαβή του δικτύου των Μεγάρων.
  • Δημιουργία σημείων εξυπηρέτησης μιας στάσης και κεντρική - ενιαία διεκπεραίωση του συνόλου των αιτημάτων και των βασικών λειτουργιών πελατών, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης των οφειλών.
  • Εφαρμογή του «Κανονισμού Ανάθεσης και Εκτέλεσης Συμβάσεων Έργων, Μελετών και Παροχής Τεχνικών και λοιπών Συναφών Υπηρεσιών».
  • Ανασχεδιασμός του μοντέλου διαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας-Αναδιοργάνωση των Αποθηκών.
  • Δημιουργία ενός ενιαίου αποθηκευτηρίου δεδομένων (Data warehouse /data lake) εντός του 2023 και την χρήση των δεδομένων αυτών με τεχνολογίες big-data analytics & AI).
  • Πλήρης αναβάθμιση του εταιρικού DATA CENTER για την ασφαλέστερη και γρηγορότερη λειτουργία εταιρικών πληροφοριακών συστημάτων.
  • Αξιοποίηση των προσφερόμενων δυνατοτήτων της Διαλειτουργικότητας των Πληροφορικών Συστημάτων στην οποία αναμένεται να ενταχθεί και η ΕΥΔΑΠ.
  • Ολοκλήρωση φακέλου ώστε η Δ/νση Εκπαίδευσης να λειτουργήσει πλέον ως Κέντρο δια Βίου Μάθησης σε σχετικά τεχνικά θέματα.
  • Θωράκιση για την κλιματική αλλαγή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραλογαριασμός νερούΕΥΔΑΠ