Οικονομία|19.12.2022 22:15

Η ακτινογραφία του πλαφόν στο φυσικό αέριο: Πώς θα λειτουργεί, πότε θα ενεργοποιείται – Οργισμένη αντίδραση της Μόσχας

Newsroom

Μετά από διαβουλεύσεις μηνών, ανταλλαγή αιχμών μεταξύ κρατών – μελών και ενός διπλωματικού θρίλερ, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών

Έτσι, ο Μηχανισμός Διόρθωσης Τιμών, όπως αποκαλείται από τους Ευρωπαίους, θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος καθορίζεται στον ένα χρόνο και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Φεβρουαρίου.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Οργιώδες παρασκήνιο

Το παρασκήνιο της συνόδου των υπουργών είναι πλούσιο. Οι διαφωνίες δεν έλειψαν, κάτι που φάνηκε και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά, άρα δεν επετεύχθη ομοφωνία στην απόφαση.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας μετά το πέρας της Συνόδου δήλωσε: «Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που - για μια ακόμη φορά - επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών - μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Την ικανοποίησή του για την επιβολή πλαφόν 180 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου, που συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταγράψαμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη μακρά προσπάθειά μας να προστατεύσουμε πολίτες και επιχειρήσεις από την αύξηση στις τιμές ενέργειας κάτι που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς - ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από εννέα μήνες - υιοθετήθηκε επιτέλους από τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας» έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να οπλιστούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου» επισημαίνεται ακόμη στην ανάρτηση του πρωθυπουργού.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που εγκρίθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα από τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ.

«Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε "πλαφόν" (τιμών) είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε.

Πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου

Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση της πολυπόθητης συμφωνίας της ΕΕ για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο κατέγραψαν… βουτιά, πέφτοντας κάτω και από το όριο των 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συγκεκριμένα η τιμή του ευρωπαϊκού TTF προσγειώθηκε στα 106,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση κατά 7,67%. Στα επίπεδα αυτά αγγίζει το χαμηλότερο σημείο εδώ και ένα μήνα, κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 110 ευρώ.

Αντιστοίχως και οι βρετανικές τιμές αερίου έπεσαν κάτω από τις 270 πένες ανά θερμική μονάδα, στις 265,52, με ημερήσια πτώση κατά 7,94%, στο κατώτερο επίπεδο από τις 11 Νοεμβρίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚώστας Σκρέκαςπλαφόνειδήσεις τώρα