Οικονομία|23.12.2022 22:15

«Ασανσέρ» οι τιμές της ενέργειας: «Βουτιά» για το φυσικό αέριο, αύξηση στο πετρέλαιο – Πού οφείλεται η αλλαγή

Newsroom

Ασανσέρ θυμίζουν οι τιμές ενέργειας και καυσίμων με το φυσικό αέριο να πέφτει σημαντικά και το πετρέλαιο να σημειώνει σημαντική αύξηση. Οι εξελίξεις αυτές «τρέχουν» την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ αντίθετα είναι αξιοσημείωτη η άνοδος που σημειώνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Ειδικότερα το δεκαπενθήμερο από 1 έως 15 Δεκεμβρίου το φυσικό αέριο κατέγραψε ένα ράλι στις τιμές του με την υψηλότερη να φτάνει τα 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σήμερα ωστόσο η τιμή του έφτασε μέχρι και τα 84 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνει δηλαδή μείωση της τάξης του 37%. Αυτό συμβαίνει καθώς οι αγορές παρατηρούν ότι παραμένουν γεμάτες οι ευρωπαϊκές αποθήκες όσο προχωρά ο χειμώνας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, η τιμή είχε φτάσει τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα αγγίζει τα 83 δολάρια ανά βαρέλι. Καταγράφει έτσι αύξηση περίπου 5%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό σημαίνει επειδή μειώνεται η προσφορά κυρίως λόγω της Ρωσίας που δηλώνει ότι από την αρχή του νέου έτους θα μειώσει την παραγωγή, ενώ παράλληλα το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δια θαλάσσης έχει μειώσει τις εξαγωγές από τη Μόσχα κατά 20%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τιμέςειδήσεις τώραενέργειαφυσικό αέριοπετρέλαιοΡωσία