Οικονομία|28.02.2019 14:20

Ο ΕΦΚΑ διορθώνει το λάθος στους 47.000 ασφαλισµένους

Γιάννης Φώσκολος

Σήµερα 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσµία καταβολής των εισφορών Ιανουαρίου 2019 για τους µη µισθωτούς. Τα ειδοποιητήρια για 1,4 εκατοµµύρια ελεύθερους επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και αγρότες αναρτήθηκαν το περασµένο Σαββατοκύριακο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ενιαίου φορέα. Οι εισφορές υπολογίστηκαν µε τα νέα µειωµένα ποσοστά κλάδου σύνταξης, δηλαδή µε το 13,33% για όσους δεν εµπίπτουν στην ελάχιστη εισφορά.

Αστοχίες, ωστόσο, εντοπίστηκαν στα ειδοποιητήρια για 47.000 ασφαλισµένους, κυρίως µηχανικούς του ∆ηµοσίου. Πρόκειται κυρίως για µηχανικούς οι οποίοι, ενώ είναι µισθωτοί στο ∆ηµόσιο, έλαβαν εκ παραδροµής ειδοποιητήριο για να πληρώσουν ως αυτοαπασχολούµενοι την ελάχιστη εισφορά των 158 ευρώ τον µήνα. Επιστολή Το λάθος προκάλεσε την παρέµβαση της Ενωσης Μηχανικών ∆ηµοσίων Υπαλλήλων (ΕΜΔΥΔΑΣ), η οποία µε επιστολή της κατήγγειλε το πρόβληµα στον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας.

Ο ΕΦΚΑ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, λέγοντας πως αποσύρθηκαν τα συγκεκριµένα λανθασµένα ειδοποιητήρια και διεγράφησαν οι εγγραφές Ιανουαρίου 2019 από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Οσοι είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών ως αυτοαπασχολούµενοι θα λάβουν τα σωστά ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου µαζί µε τις εισφορές του Φεβρουαρίου του 2019. Αναλυτικά το πρόβληµα προκλήθηκε επειδή κατά τη διαδικασία υπολογισµού και έκδοσης των νέων εισφορών δεν ελήφθησαν υπόψη τα εισοδήµατα µισθωτών υπηρεσιών σε µεµονωµένες περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης.

Οι διορθώσεις θα φανούν στον λογαριασµό του Φεβρουαρίου

Κατά τον ΕΦΚΑ, το πρόβληµα οφείλεται σε εκ παραδροµής λανθασµένη παραδοχή στο µηχανογραφικό σύστηµα. Αυτό είχε ως συνέπεια 47.034 ασφαλισµένοι να αντιµετωπιστούν ως ενεργοί αυτοαπασχολούµενοι χωρίς εισόδηµα από επιχειρηµατική δραστηριότητα και άρα να εισφοροδοτηθούν µε την ελάχιστη µηνιαία εισφορά. Οι ασφαλισµένοι αυτοί κανονικά δεν θα ήταν υπόχρεοι καταβολής εισφορών για την επιχειρηµατική δραστηριότητα, θα έπρεπε να καταβάλουν µόνο 10 ευρώ υπέρ ανεργίας ή θα κατέβαλαν µικρότερη εισφορά από την ελάχιστη µηνιαία (158 ευρώ).

Σύµφωνα µε τον ΕΦΚΑ, τα συγκεκριµένα ειδοποιητήρια αποσύρθηκαν και διεγράφησαν οι εγγραφές Ιανουαρίου 2019 από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Επίσης, αναρτήθηκε µήνυµα στη µερίδα των ασφαλισµένων, ώστε να µη λαµβάνεται υπόψη η εισφορά Ιανουαρίου κατά τον έλεγχο προϋποθέσεων ενηµερότητας και εκδόθηκε σχετικό ενηµερωτικό έγγραφο. Σύµφωνα και µε τα προσωποποιηµένα µηνύµατα που έλαβαν οι εν λόγω ασφαλισµένοι, ήδη διενεργείται έλεγχος επαλήθευσης µε σκοπό την εκ νέου ανάρτηση µαζί µε τις εισφορές Φεβρουαρίου 2019. Στο ενδιάµεσο διάστηµα οι εισφορές Ιανουαρίου 2019 δεν θα είναι απαιτητές για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενηµερότητας, ικανότητας κ.λπ.

Επιβεβαίωση

Ειδικά για 123 περιπτώσεις πάγιων εντολών, και επειδή δεν ήταν δυνατή η ανάκληση της εντολής είσπραξης µέσω πάγιας εντολής λόγω προθεσµιών που τίθενται από το ∆ιατραπεζικό Σύστηµα, ο ΕΦΚΑ ενηµέρωσε τους ασφαλισµένους πως θα εµφανιστούν στον τραπεζικό τους λογαριασµό δύο εγγραφές, ανάληψη και, εκ των υστέρων, κατάθεση του ποσού εισφοράς. Τέλος, κατά τον ΕΦΚΑ επιβεβαιώθηκαν οι ορθές παραδοχές στην Η∆ΙΚΑ, προκειµένου να αναρτηθούν εκ νέου οι ορθές εισφορές µε την έκδοση Φεβρουαρίου.

Δύο εγγραφές

Ειδικά για 123 περιπτώσεις πάγιων εντολών, και επειδή δεν µπορεί να ανακληθεί η εντολή είσπραξης µέσω πάγιας εντολής, θα αναληφθούν σήµερα τα χρήµατα των εισφορών από τον λογαριασµό του ασφαλισµένου και ακολούθως ο ΕΦΚΑ θα τα επανακαταθέσει.

ΕΦΚΑσυντάξειςαναδρομικάΔημόσιο