Οικονομία|02.02.2023 22:26

Οργή στη Βρετανία για την Shell: Αστρονομικά κέρδη που σπάνε κάθε ρεκόρ, εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Newsroom

Οργή έχει προκαλέσει στη Βρετανία ο υπερδιπλασιασμός των ετήσιων κερδών της Shell, που έφτασε σε αριθμό ρεκόρ: σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι μεγάλες εταιρείες φαίνεται πως πλουτίζουν την ώρα που τα νοικοκυριά αγωνίζονται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς.

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέγραψε κέρδη 9,81 δισ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, έναντι 6,4 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό οδήγησε τα ετήσια προσαρμοσμένα κέρδη σε 39,87 δισ. δολάρια το 2022, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 19,3 δισ. δολάρια που σημείωσε το 2021.

Ο Πολ Νόβακ, Γενικός Γραμματέας της TUC, δήλωσε ότι τα κέρδη είναι «αισχρά» και «προσβολή για τις εργαζόμενες οικογένειες».

Η αλματώδης αύξηση των κερδών της Shell και των ανταγωνιστών της κατά τη διάρκεια του 2022 ώθησε την βρετανική κυβέρνηση να εισαγάγει έναν έκτακτο φόρο για τους φορείς εκμετάλλευσης της Βόρειας Θάλασσας, ο οποίος αργότερα αυστηροποιήθηκε από τον Τζέρεμι Χαντ.

Η Shell επικρίθηκε τον Οκτώβριο όταν δήλωσε ότι δεν είχε καταβάλει κανένα φόρο έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τότε. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα δεχθεί πλήγμα ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων στα κέρδη της για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα των έκτακτων φόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Ο Νόβακ δήλωσε ότι οι έκτακτοι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν. «Καθώς τα νοικοκυριά της Βρετανίας παλεύουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να τα βγάλουν πέρα, η Shell απολαμβάνει τον πλούτο της. Ο χρόνος για δικαιολογίες έχει τελειώσει. Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει μεγαλύτερο φόρο απροσδόκητων κερδών στις ενεργειακές εταιρείες. Δισεκατομμύρια αφήνονται στο τραπέζι», δήλωσε.

«Αντί να πληρώνουν με ψίχουλα τους τραυματιοφορείς, τους δασκάλους, τους πυροσβέστες και εκατομμυρία ακόμη σκληρά πιεσμένους δημόσιους υπάλληλους, οι υπουργοί θα πρέπει να αναγκάσουν τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί», τόνισε.

Η εταιρεία έχει επωφεληθεί από τη συμπίεση των διεθνών προμηθειών φυσικού αερίου, η οποία ξεκίνησε το 2021 και επιδεινώθηκε από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Η Shell έχει επίσης κατηγορηθεί ότι υπερεκτιμά το ποσό που δαπανά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η υπεύθυνη εκστρατείας για την κλιματική δικαιοσύνη της Greenpeace UK, Έλενα Πολισάνο  δήλωσε: «Οι παγκόσμιοι ηγέτες μόλις δημιούργησαν ένα νέο ταμείο για να πληρώσουν τις απώλειες και τις ζημιές που προκάλεσε η κλιματική κρίση. Τώρα θα πρέπει να αναγκάσουν τους ιστορικούς μεγαλο-ρυπαντές όπως η Shell να δώσουν λεφτά σε αυτό. Ήρθε η ώρα να κάνουμε τους ρυπαντές να πληρώσουν. Αν είχαν αλλάξει τις δραστηριότητές του και είχαν απομακρυνθεί νωρίτερα από τα ορυκτά καύσιμα δεν θα βρισκόμασταν σε τόσο βαθιά κρίση. Ήρθε η ώρα να σταματήσουν τις γεωτρήσεις και να αρχίσουν να πληρώνουν».

Σύμφωνα με την Guardian, η εταιρεία, η αξία της οποίας ανέρχεται σε 165 δισ. δολάρια, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα επανεξέταση του τμήματός της που παρέχει ενέργεια και ευρυζωνικές συνδέσεις σε σπίτια στην Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο 2.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κέρδηειδήσεις τώραΕνεργειακή κρίσηφυσικό αέριοshell