Οικονομία|02.03.2019 11:36

Στα άκρα η κόντρα Ρουµελιώτη - Στουρνάρα

Έφη Καραγεώργου

Κόντρα του προέδρου της Attica Bank, Παναγιώτη Ρουµελιώτη, µε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα: Ο κ. Ρουµελιώτης κατηγορεί την ΤτΕ ότι τον συκοφαντεί. Η ΤτΕ απαντά ότι η διαδικασία ελέγχου -για το αν ασκεί εκτελεστικά καθήκοντα, ως µη οφείλει από τη θέση του- συνεχίζεται κανονικά.

Το ερώτηµα τώρα είναι αν ο κ. Ρουµελιώτης θα παρουσιαστεί τη ∆ευτέρα 4 Μαρτίου στη ∆ιεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ για να δώσει εξηγήσεις κατά πόσο λειτουργεί ως εκτελεστικός πρόεδρος και αν έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις των µελών του ∆Σ της Attica Bank. Και ακόµα εξήγηση πρέπει να δώσει για ποιον λόγο γρονθοκόπησε τον περασµένο Νοέµβριο τον CEO της τράπεζας, Θεόδωρο Πανταλάκη.

Πηγές προσκείµενες στον κ. Ρουµελιώτη ανέφεραν χθες ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής έστειλε µε δικαστικό επιµελητή επιστολή στην ΤτΕ, µε την οποία ζητά να του δοθούν τα έγγραφα που δικαιολογούν «τους κακόβουλους και συκοφαντικούς» σε βάρος του χαρακτηρισµούς.

Ο πρόεδρος της Attica Bank θεωρεί αναγκαία την παράδοση των εγγράφων ώστε να λάβει πλήρη γνώση και να µπορέσει να αντικρούσει τους ισχυρισµούς της ∆ιεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ. ∆ιαφορετικά, φέρεται να υπογραµµίζει στην επιστολή του, θα καταγγείλει δηµοσίως τις παραλείψεις αυτές εκ µέρους της Τράπεζας της Ελλάδος και επιφυλάσσεται κάθε νόµιµου δικαιώµατός του.

«Ο κ. Ρουµελιώτης δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αµαυρώσει το παρελθόν του µε κατασκευασµένες κατηγορίες» αναφέρουν συνεργάτες του και θυµίζουν ότι «η φήµη και η εµπειρία του έχουν κριθεί πολλάκις στο παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό». Σύµφωνα µε τους ίδιους κύκλους, ο κ. Ρουµελιώτης βρέθηκε στο «στόχαστρο» από τη στιγµή που ζήτησε να γίνει έλεγχος στις νέες χρηµατοδοτήσεις του Οµίλου Καλογρίτσα, που είχαν εγκριθεί από ανώτατα εκτελεστικά στελέχη της Τράπεζας Αττικής. Και επειδή απαίτησε να επιστραφούν τα κόκκινα δάνεια πολιτικών κοµµάτων στην Attica Bank από fund του εξωτερικού, ενέργεια που επίσης είχαν εγκρίνει τα ίδια εκτελεστικά στελέχη. Ωστόσο η ατµόσφαιρα στην Attica Bank είναι άκρως τεταµένη από τον περασµένο Νοέµβριο, που ο κ. Ρουµελιώτης γρονθοκόπησε τον διευθύνοντα σύµβουλο της τράπεζας, κ. Θεόδωρο Πανταλάκη.

Στην υπόθεση παρενέβη η ΤτΕ διεξάγοντας έρευνα, η οποία εστίασε στο κατά πόσο οι δύο άνδρες µπορούν να συνεργαστούν και εάν η µεταξύ τους κόντρα επηρεάζει την οµαλή λειτουργία της Attica Bank. Να σηµειωθεί ότι, µετά το συµβάν ξυλοδαρµού, ο κ. Ρουµελιώτης, µε πολυσέλιδο υπόµνηµά του προς την ΤτΕ, έκανε εκτενείς αναφορές σε θέµατα χρηµατοδοτήσεων και ειδικότερα στα δάνεια του επιχειρηµατία κ. Χρ. Καλογρίτσα (κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης).

Η ∆ιεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ από τον Ιανουάριο έχει καλέσει για το θέµα τον κ. Πανταλάκη, καθώς και στελέχη της τράπεζας. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, από την έρευνα και τις καταθέσεις των στελεχών, φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως ο κ. Ρουµελιώτης θέλησε να έχει εκτελεστικό ρόλο. Η υπόθεση απασχολεί την ΤτΕ από τον Νοέµβριο πέρυσι. Στις αρχές Ιανουαρίου, υπήρξαν πληροφορίες ότι η ΤτΕ -που ασκεί τον εποπτικό έλεγχο στην Atticaείχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση την αποµάκρυνση του κ. Ρουµελιώτη «για το συµφέρον της τράπεζας».

Τότε µάλιστα οι φήµες ήθελαν ως υποψήφια για τη θέση του προέδρου την Κερασίνα Ραυτοπούλου, που έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην πρώην Αγροτική Τράπεζα και η οποία έχει διατελέσει στο παρελθόν εκπρόσωπος του ∆ηµοσίου στο ΤΧΣ.

Παναγιώτης ΡουμελιώτηςΤράπεζα της ΕλλάδοςΓιάννης ΣτουρνάραςAttica Bank