Οικονομία|03.11.2018 14:33

Πιθανές εκροές 110 εκατ. δολ. από τις τράπεζες

Μάκης Αποστόλου

Εκθέσεις επενδυτικών οίκων που είδαν το φως της δηµοσιότητας και προβλέπουν «έξοδο» ελληνικών τραπεζικών µετοχών από τον δείκτη MSCI Αναδυόµενων Αγορών προκάλεσαν αναταράξεις στο Χρηµατιστήριο Αθηνών, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στους τίτλους οι οποίοι προβλέπεται ότι θα... υποβιβαστούν.

Πιο αναλυτικά, σε έκθεση της Societe Generale αναφέρεται ότι στους δείκτες του MSCI που θα τεθούν σε ισχύ στις 30 Νοεµβρίου (αλλά θα ανακοινωθούν στις 13/11) θα βγουν εκτός του δείκτη Αναδυόµενων Αγορών οι µετοχές τριών συστηµικών ελληνικών τραπεζών: της Eurobank, της Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας.
Οι λόγοι της «εξόδου» από τον δείκτη που επικαλείται ο διεθνής οίκος είναι κυρίως τεχνικοί και αφορούν είτε το µέγεθος της κεφαλαιοποίησής τους είτε το πιο «τεχνικό» κοµµάτι που αφορά την εκτιµώµενη µείωση του βάρους του κλάδου στον δείκτη (segment decrease).

Πιο συγκεκριµένα, η SocGen εκτιµά ότι ο λόγος που η Eurobank θα βρεθεί εκτός δείκτη σχετίζεται µε τη µείωση του βάρους του κλάδου στον δείκτη, ενώ τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς όσο και για την Εθνική Τράπεζα η πιθανή διαγραφή τους από τον δείκτη έχει σχέση µε την κεφαλαιοποίηση (close size).

Σύµφωνα µε τη γαλλική τράπεζα, εάν πράγµατι διαγραφούν οι τρεις µετοχές από τον δείκτη, οι εκροές κεφαλαίων από παθητικά funds θα ξεπεράσουν συνολικά τα 110,19 εκατ. δολάρια: 52,73 εκατ. δολάρια (79,01 εκατ. µετοχές) θα «φύγουν» από τη Eurobank, 39,87 εκατ. δολ. από την Εθνική Τράπεζα (23,34 εκατ. τίτλοι) και 17,59 εκατ. δολ. (12,07 εκατ. µετοχές) από την Πειραιώς. Εκτός από τη SocGen, ένας άλλος οίκος ο οποίος έχει επίσης µεγάλη εξειδίκευση στις αναθεωρήσεις των δεικτών που ακολουθούν τα passive funds, η Bernstein, αναµένει ότι µόνο οι µετοχές των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς θα µεταφερθούν από τον δείκτη MSCI Standard στον µικρότερο δείκτη MSCI Small Cap, κρατώντας δηλαδή τη µετοχή της Εθνικής στον δείκτη των αναδυόµενων αγορών.

Οι εκροές που υπολογίζει (µόνο αυτές από τη µετάβαση στον µικρότερο δείκτη και όχι τις πιθανές εισροές από την είσοδο στο δείκτη Small Cap) είναι για τη Eurobank 92,9 εκατ. µετοχές ή 8,38 φορές την ηµερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς οι εκροές υπολογίζονται σε 14,2 εκατ. µετοχές ή 3,66 φορές την ηµερήσια συναλλακτική δραστηριότητα σε µετοχές. Αν και εφόσον υπάρξουν τελικά αλλαγές στον δείκτη MSCI Standard, πιθανότατα αλλαγές στάθµισης ή και διαγραφές θα λάβουν χώρα και στον µικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap.

Societe Generaleοίκοι αξιολόγησηςτράπεζες