Οικονομία|21.02.2023 06:15

Ενθαρρυντικά μηνύματα από τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη - Το 2025 η πρώτη γεώτρηση αν «δείξουν» κοιτάσματα φυσικού αερίου

Newsroom

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες που ολοκληρώθηκαν δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για λογαριασμό της Exxon Mobil.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN o Γιάννης Φώσκολος, οι έρευνες διήρκεσαν λίγο περισσότερο από τρεις μήνες, ξεκίνησαν δηλαδή τον Νοέμβριο και ολοκληρώθηκαν ήδη, στην την περιοχή η οποία είναι η πλέον υποσχόμενη όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες.

Στις έρευνες συλλέχθηκαν 12.278 χιλιόμετρα σεισμογραφικών δεδομένων. Πρόκειται για το διπλάσιο από τη συμβατική υποχρέωση που είχαν οι εταιρείες για αυτές τις δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Πολλά υποσχόμενη περιοχή

Αυτό καταρχάς σημαίνει ότι, το νορβηγικό πλοίο όργωσε την περιοχή και πλέον υπάρχουν εικόνες και πληροφορίες για αχαρτογράφητα σημεία της περιοχής που είναι πολλά υποσχόμενη. Επίσης, σημαίνει ότι, μέσα από τα δεδομένα που υπάρχουν πλέον, μπορεί να παρακαμφθεί το επόμενο στάδιο και οι διαδικασίες να πάνε πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα αποτελέσματα των ερευνών πρέπει να τα περιμένουμε στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.  Αν όλα πάνε καλά και μπορεί να παρακαμφθεί το επόμενο στάδιο, αν, δηλαδή, φανούν από τις έρευνες κοιτάσματα φυσικού αερίου, η ερευνητική γεώτρηση θα μπορεί να ξεκινήσεις στις αρχές του 2025.

Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς τι φαίνεται ακριβώς και αν υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία «δείχνουν» γεωλογικές δομές οι οποίες υπάρχουν και σε αντίστοιχες άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν βρεθεί πολύ σημαντικά κοιτάσματα φυσικοί αερίου.


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Exxon MobilΚρήτηυδρογονάνθρακεςειδήσεις τώρακοίτασμαφυσικό αέριο