Οικονομία|04.03.2019 10:08

Έρχεται η e-Εφορία - Εξαγγελίες Πιτσιλή από το Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Newsroom

Σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των φορολογουμένων προωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μιλώντας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο διοικητής της Αρχής, Γ. Πιτσιλής, επισήμανε τις προωθούμενες παρεμβάσεις για την πλήρη ψηφιοποίηση της εξυπηρέτησης των φορολογουμένων.

Παράλληλα ξεκινά άμεσα μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία από την ΑΑΔΕ, καθώς ηλεκτρονικά θα γίνονται πλέον από τα τελωνεία οι επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ο οποίος αναλογεί στα φορολογημένα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους απαλλαγής αλιείς, τους κατόχους τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, βοηθητικών σκαφών θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας κ.ά.

Σύμφωνα με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η ΑΑΔΕ, με αυτήν τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία θα γίνονται και οι επιστροφές του ΕΦΚ των καυσίμων, ο οποίος ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (Diesel) κίνησης που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα κ.ά. Με τις με αριθμ. πρωτ. Α.1070/22.02.2019 και αριθμ. πρωτ. Α.1072/22.02.2019 αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ καθιερώνεται μια σύγχρονη διαδικασία επιστροφής ΕΦΚ, όπου η αίτηση και τα συνημμένα δικαιολογητικά υποβάλλονται στα αρμόδια τελωνεία ηλεκτρονικά, μέσω νέας εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος στο ICIS net, χωρίς να απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία του συναλλασσόμενου στο τελωνείο.

Η καταβολή του ποσού επιστροφής ΕΦΚ στους δικαιούχους θα γίνεται με την απευθείας πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών τους, δηλώνοντας τον αριθμό λογαριασμού τους IBAN για την κατάθεση του ποσού επιστροφής, αντικαθιστώντας μια χρονοβόρα και αναχρονιστική διαδικασία που προέβλεπε την έκδοση χειρόγραφων επιταγών της Τραπέζης της Ελλάδος. Η επικοινωνία μεταξύ των τελωνείων έκδοσης της απόφασης επιστροφής και ελέγχου θα γίνεται ηλεκτρονικά, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το συνολικό περιβάλλον του ελέγχου.

Συνολική παρουσίαση

Από την πλευρά του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε μια συνολική παρουσίαση των πολιτικών εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης που εφαρμόζει η Αρχή. Ειδικά για το 2019 προανήγγειλε:

  • Την αναβάθμιση του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ προκειμένου να αποστέλλει στους εγγεγραμμένους χρήστες alerts για την έκδοση εγκυκλίων και γενικά ειδήσεων. Οι φορολογούμενοι θα βλέπουν τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους ειδοποιήσεις για κάθε νέο που αφορά στη φορολογία από την ΑΑΔΕ.
  • Την αναβάθμιση της προσωποποιημένης πληροφόρησης του Taxisnet για να περιληφθούν και οι επιστροφές φόρων και όχι μόνον οι οφειλές. Σήμερα στη σχετική εφαρμογή εμφανίζονται μόνον οι φορολογικές οφειλές, ενώ θα μπορούν οι φορολογούμενοι να δουν και τις επιστροφές και να κάΕρχεται η ηλεκτρονική Εφορία ΑΑΔΕ νουν καλύτερη διαχείριση της ταμειακής σχέσης τους με την Εφορία.
  • Την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της φορολογίας Κεφαλαίου (δηλώσεις φόρου μεταβίβασης κ.λπ.). Σήμερα όλες οι συναλλαγές στη φορολογία Κεφαλαίου διενεργούνται χειρόγραφα και απαιτείται η φυσική επίσκεψη του φορολογουμένου ή του συμβολαιογράφου στο αρμόδιο τμήμα της Εφορίας. Με βάση το έργο που προωθείται από την ΑΑΔΕ, όχι μόνο θα ηλεκτρονικοποιηθεί η διαδικασία για την κάθε είδους μεταβίβαση κεφαλαίου (π.χ. ακινήτων), αλλά και θα απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.
  • Τη διασύνδεση των υπηρεσιών Μητρώου με την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση. Η Εφορία θα διασυνδεθεί με το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να λαμβάνει πληροφόρηση για μεταβολές στην οικογενειακή κατάστασης (γάμοι, διαζύγια κ.λπ.), καθώς και για την αλλαγή δημόσιων εγγράφων των φορολογουμένων (π.χ. αριθμός αστυνομικής ταυτότητας κ.λπ.).
  • Την ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων απόδοσης κάθε είδους παρακρατούμενων φόρων. Για παράδειγμα, θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή της περιοδικής δήλωσης απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών, της παρακράτησης φόρου από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας κ.ά.
εφορίαΟικονομικό Φόρουμ ΔελφώνΑΑΔΕηλεκτρονικές αιτήσεις