Οικονομία|04.03.2019 13:42

Θέμα χρόνου η έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου

Ελευθερία Αρλαπάνου

Πριν λίγο το ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε τα ονόματα των έξι αναδόχων που θα «τρέξουν» την έκδοση του 10ετους ομολόγου, οι οποίοι είναι: BNP Paribas, Citi Group, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan. 

Πρόκεται για μία έκδοση-κλειδί για την ελληνική αγορά χρέους. Ήδη η συγκυρία στην αγορά είναι περισσότερο ευνοϊκή, με το επιτόκιο στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο στην αγορά να έχει υποχωρήσει στην περιοχή του 3,6%, μετά και την τελευταία έκδοση πενταετούς ομολόγου πριν από περίπου έναν μήνα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι αφενός το επιτόκιο να βρίσκεται όσο πιο κοντά, ει δυνατόν έστω και οριακά κάτω του 4%, αφετέρου να εκδηλωθεί και να εξασφαλιστεί με βιώσιμο κόστος μια ικανοποιητική συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών. Το δεύτερο αποτελεί και το πραγματικά μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο, ειδικά μετά τις καλές επιδόσεις που είχαμε και στην πρόσφατη έκδοση του πενταετούς ομολόγου ως προς αυτήν τη διάσταση.

Πρακτικά, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, έκδοση με έκδοση στόχος είναι να περιορίζεται το ποσοστό συμμετοχής πιο βραχυπρόθεσμων επενδυτών, όπως τα hedge funds, και να αυξάνεται το ποσοστό των μακροπρόθεσμων επενδυτών. Πρώτη τέτοιας διάρκειας Αν και η νέα έκδοση συνιστά εκ των πραγμάτων ορόσημο, καθώς είναι η δεύτερη μεταμνημονιακή έκδοση ομολόγου και η πρώτη τέτοιας διάρκειας έπειτα από μία δεκαετία, αρμόδια στελέχη τονίζουν πως θα πρέπει σταδιακά η αγορά να συνηθίζει το γεγονός ότι η παρουσία του Δημοσίου στις αγορές θα είναι τακτική και θα έχει και συνέχεια.

Αλλωστε με το νέο ομόλογο που εκτιμάται πως θα κινηθεί στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ, εκτός και εάν διαμορφωθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν τον δανεισμό 3 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους (επιτόκιο 4% - 4,1%) θα καλυφθεί εμπροσθοβαρώς χρονικά το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας, το οποίο τρέχει με ομαλό τρόπο η χώρα για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η πρακτική που ακολουθούσε η Ελλάδα πριν αποκλειστούμε από τις αγορές, να υλοποιεί δηλαδή, εμπροσθοβαρώς, το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωνε κάθε χρόνο. Τα σχέδια για έξοδο στις αγορές διευκολύνονται και από τη διπλή αναβάθμιση που απέσπασε η ελληνική οικονομία από τον διεθνή οίκο Moody’s κατά δύο βαθμίδες, σε Β1 από Β3, με σταθερή προοπτική.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει την ελληνική οικονομία τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική διαβάθμιση (investment grade), σύμφωνα με την κλίμακα αξιολόγησης της Moody’s. Σύμφωνα με τον οίκο, η αναπτυξιακή δυναμική φαίνεται να είναι όλο και περισσότερο εμπεδωμένη, με καλές προοπτικές περαιτέρω προόδου και χαμηλό κίνδυνο αναστροφής, αν και παραμένουν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με τον οίκο, παρά τη σημαντική βελτίωση οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης θα παραμείνουν χαμηλές, αν δεν επιταχυνθούν σημαντικά οι επενδύσεις

ομόλογοMoody’s