Οικονομία|11.03.2023 10:56

Σε σοκ οι αγορές μετά το «λουκέτο» στη Silicon Valley Bank - Πόσο ισχυρός είναι ο κίνδυνος για ένα νέο ντόμινο α λα 2008;

Newsroom

Η πρώτη μεγάλη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας, της Silicon Valley Bank μετά το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, συγκλονίζει τις ΗΠΑ και φέρνει τριγμούς στις αγορές τόσο σε Αμερική όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη.

Η τράπεζα SVB έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή σε βαριά επιχειρηματικά ονόματα στην «πρωτεύουσας της τεχνολογίας» (Silikon Valey), κυρίως νεοφυείς επιχειρήσεις, έχει λοιπόν ρόλο αιχμής στην αμερικανική οικονομία.

Η κατάρρευσή της δημιούργησε αρνητικό κλίμα όχι μόνο στη Wall Street, φέρνοντας νέες απώλειες, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η κρίση στην τράπεζα της Silicon Valley προκάλεσε αναταράξεις σε όλα τα διεθνή Χρηματιστήρια. Είναι εύλογος αυτός ο πανικός; Ο χρόνος θα δείξει.

Γέλεν: Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις

Η χρεοκοπία της πάντως δεν ανησύχησε ιδιαίτερα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αφού δεν θεωρείται συστημική τράπεζα. Πάντως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι είναι ενήμερη για τις εξελίξεις και οι υπηρεσίες της παρακολουθούν την κατάσταση, λέγοντας ότι προκαλούνται «ανησυχίες» όταν κάποιες τράπεζες αντιμετωπίζουν απώλειες.

«Υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν λίγες τράπεζες και τις οποίες παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή και όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν οικονομικές απώλειες, είναι και θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί» τόνισε η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, στο Κογκρέσο.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

πτώχευσηΛουκέτοειδήσεις τώραΚαλιφόρνιατράπεζες