Οικονομία|13.03.2023 15:24

Κατάρρευση SVB: Ο Μπάιντεν επιχειρεί να καθησυχάσει τους Αμερικανούς - «Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές»

Newsroom

«Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τα πιθανά «λουκέτα» σε τράπεζες.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι το τραπεζικό σύστημα θα αντέξει.

«Χάρη στη γρήγορη δράση της κυβέρνησής μου τις τελευταίες ημέρες, οι Αμερικανοί μπορούν να μας εμπιστευούν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», δήλωσε ο πρόεδρος, όπως μεταδίδει η Guardian.

«Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε»

«Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε. Οι μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που καταθέτουν λογαριασμούς σε αυτές τις τράπεζες μπορούν να γνωρίζουν πως θα είναι σε θέση να πληρώνουν τους εργαζομένους τους», πρόσθεσε.

Τα πέντε σημεία στην ομιλία Μπάιντεν

Οι καταθέσεις των πελατών θα προστατεύονται: Οι πελάτες θα «έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν τράπεζες εκεί και πρέπει να κάνουν μισθοδοσία, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να παραμείνουν ανοιχτές για τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν θα υποστούν ζημίες οι φορολογούμενοι.

«Αντίθετα, τα χρήματα θα προέρχονται από τα τέλη που καταβάλλουν οι τράπεζες στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων», εξήγησε, σύμφωνα με το CNN.

Η διοίκηση των τραπεζών αυτών θα απολυθεί: «Εάν η τράπεζα αναληφθεί από το FDIC, οι άνθρωποι που διοικούν την τράπεζα δεν θα πρέπει να εργάζονται πλέον εκεί», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται: «Πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο και όταν το ρίσκο δεν απέδωσε, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Αναφερόμενος σε έναν πλήρη απολογισμό των όσων συνέβησαν ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της απόδοσης ευθυνών στους υπεύθυνους. «Στην κυβέρνησή μου, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε.

Μείωση του κινδύνου να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο: Αναφερόμενος στις απαιτήσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Dodd-Frank, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι υπάρχουν κανόνες για να αποφευχθεί μια επανάληψη του 2008. Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση Τραμπ ανακάλεσε ορισμένους από αυτούς τους κανονισμούς.

«Θα ζητήσω από το Κογκρέσο και τις τραπεζικές ρυθμιστικές Αρχές να ενισχύσουν τους κανόνες για τις τράπεζες, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να ξανασυμβεί αυτού του είδους η τραπεζική χρεοκοπία», είπε. «Και για να προστατεύσουμε τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τις μικρές επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζο Μπάιντεντράπεζεςειδήσεις τώραΗΠΑοικονομική κρίση