Οικονομία|13.03.2023 22:49

Silicon Valley Bank: Στο μικροσκόπιο των Αρχών ο «φέρελπις» CEO που φέρεται να πούλησε μετοχές 3,6 εκατ. λίγο πριν την κατάρρευση

Newsroom

Σε αναταραχή βρίσκονται οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές μετά την κατάρρευση της καλιφορνέζικης Silicon Valley Bank. Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατάρρευση της τράπεζας, όχι μόνο στην αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και ευρύτερα.

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται, την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις για τον επικεφαλής της SVB οι οποίες και ανοίγουν νέα πτυχή στην υπόθεση που αφορά στις ενδεχόμενες ευθύνες ή ακόμα και προβλέψεις του πρώην ισχυρού άνδρα της τράπεζας για την κατάρρευση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, από την πορεία της Silicon Valley Bank φαίνεται να έχει επωφεληθεί τουλάχιστον ένα άτομο. Και αυτό είναι ο Γκρεγκ Μπέκερ, διευθύνοντας σύμβουλος της τράπεζας ο οποίος, στις 27 Φεβρουαρίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν η μετοχή της SVB Financial Group καταρρεύσει με αλυσιδωτή αντίδραση την κατάρρευση και της ίδιας της τράπεζας, πούλησε μετοχές αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια μέρα ο Μπέκερ πούλησε 12.451 μετοχές με μέση τιμή 287,42 δολάρια έκαστη. Ο ίδιος, όπως προκύπτει από έντυπο που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απέκτησε επίσης τον ίδιο αριθμό μετοχών χρησιμοποιώντας δικαιώματα προαίρεσης μετοχών με τιμή 105,18 δολάρια η καθεμία. Η άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης σε συνδυασμό με την πώληση μετοχών σήμαινε ότι η μετοχή της Becker στην SVB παρέμεινε αμετάβλητη.

Ο Μπέκερ, σύμφωνα με την κατάθεση, έκανε και τις δύο συναλλαγές μέσω καταπιστεύματος υπό τον έλεγχό του, χρησιμοποιώντας το σχέδιο συναλλαγών που είχε δημιουργήσει στις 26 Ιανουαρίου. Οι επιλογές είχαν οριστεί να λήξουν στις 2 Μαΐου. Ο ίδιος πλέον τίθεται υπό έλεγχο. Μεταξύ αυτών που ελέγχουν τη δραστηριότητά του, είναι και ο βουλευτής των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια, Ρο Χάνα, με τον οποίο και γνωρίζονται προσωπικά. Ο Χάνα σημείωσε στη Washington Post ότι, «θα πρέπει να γίνει ανάκτηση οποιουδήποτε από αυτά τα χρήματα. Θα έπρεπε να πάνε στους καταθέτες». Μάλιστα, τα σχόλια του Χάνα έρχονται εν μέσω οργής της Ουάσινγκτον σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης στη διάσωση της τράπεζας αλλά και την εξυγίανση για τους πελάτες.

Τελευταία φορά που ο Μπέκερ πούλησε μετοχές της SVB στην ανοιχτή αγορά πριν το πιο πρόσφατο σχέδιο συναλλαγών του, ήταν πάνω από ένα χρόνο πριν, και συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου 2021. Τότε, είχε πουλήσει 12.500 μετοχές με μέση τιμή 698,69 δολάρια έκαστη, για 8,7 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, την ίδια μέρα, άσκησε τα δικαιώματά του για προαίρεση αγοράς μετοχών προκειμένου να αποκτήσει 12.500 μετοχές. Οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω ενός σχεδίου διαπραγμάτευσης το οποίο είχε δημιουργηθεί στις 26 Οκτωβρίου 2021.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Χάνα σημείωσε ότι η πώληση μπορεί να μην υποδηλώνει αδικοπραγία. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πριν ρίξουμε αμφιβολίες για τα κίνητρα κάποιου εάν πρόκειται για προγραμματισμένη πώληση εδώ και μήνες», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι, «χρειαζόμαστε όλα τα γεγονότα να βγουν στη δημοσιότητα πριν βγάλουμε συμπεράσματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση που υπάρχουν «ύποπτες» ενδείξεις, η κυβέρνηση «θα μπορούσε να μηνύσει» τον Μπέκερ. Από πλευράς της, πάντως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε, το βράδυ της Κυριακής, ότι όλοι οι καταθέτες της SVB θα αποκτούσαν πρόσβαση στα χρήματά τους την Δευτέρα (13/03).

Ποιος είναι ο πρώην ισχυρός άνδρας της SVB

Ο 54χρονος Μπέκερ εντάχθηκε στην εταιρεία πριν από τρεις δεκαετίες ως υπάλληλος δανείων. Στην πορεία αναρριχήθηκε στην κορυφή της ιεραρχίας, καταλήγοντας ο διευθύνων σύμβουλος της SVB. Όπως μεταδίδει το Reuters, στον ελεύθερο χρόνο του έκανε ποδήλατο και έχει πέντε παιδιά τα οποία πλέον είναι ενήλικα.

Στον ιστότοπο της Silicon Valley Bank ο Γκρεγκ Μπέκερ χαρακτηρίζεται ως ο «πρωταθλητής της οικονομίας της καινοτομίας». Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ίδιος είχε εμφανιστεί σε ένα βίντεο για το BBC, όπου ανέφερε ότι, η καλύτερη συμβουλή που είχε να δώσει στους ανθρώπους που αναζητούν εργασία, ήταν η ανάπτυξη ενός συνόλου δεξιοτήτων γύρω από την οικονομία της καινοτομίας, σε τομείς όπως ο προγραμματισμός υπολογιστών και η διαχείριση έργων.

Ο Μπέκερ είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Ιντιάνα με πτυχίο στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το site της Silicon Valley Bank. Πριν βρεθεί στην καλιφορνέζικη τράπεζα, εργάστηκε σε άλλο οργανισμό που εξυπηρετούσε αυτό που αποκαλούμε «παραδοσιακές εταιρείες». Όταν ο διευθυντής του αποχώρησε από εκεί προκειμένου να εργαστεί στην SVB, ο Μπέκερ τον ακολούθησε.

Ο ίδιος υπήρξε συνιδρυτής της SVB Capital, του επενδυτικού βραχίονα της εταιρείας, πριν γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group. Επίσης, από το 2014 έως το 2017  υπηρέτησε ως πρόεδρος της Silicon Valley Leadership Group ενώ, από το 2016 έως το 2017, υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Ψηφιακής Οικονομίας του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος «κάηκε» στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αρχές του 2000, κατά τη διάρκεια της «φούσκας» dot-com. Ωστόσο, στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, κατάφερε να επανέλθει και να καταλήξει επικεφαλής της τράπεζας, με έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Το 2011, έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group.

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, δήλωνε ότι, μετά το δύσκολο 2022, βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές. Χαρακτηριστικά, ανέφερε στο CNBC ότι, «είμαστε αισιόδοξοι επειδή η κρυστάλλινη μπάλα μας είναι λίγο πιο καθαρή».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚαλιφόρνιαΛουκέτοσκάνδαλοΗΠΑτράπεζακατάρρευση