Οικονομία|05.03.2019 13:20

Αντίστροφη µέτρηση για την πώληση Νηρέα - Σελόντα

Newsroom

Μέσω ανοικτού διαγωνισµού θα πραγµατοποιηθεί η πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Νηρέα και της Σελόντα, στο πλαίσιο των δεσµεύσεων που δόθηκαν στην DG Comp για την απόκτηση του κοινού ελέγχου των δύο εταιρειών από το σχήµα των Amerra - Mubadala και τη δηµιουργία ενός κοινού σχήµατος µε την Ανδροµέδα. Σύµφωνα µε πληροφορίες της αγοράς, έχουν ξεκινήσει ήδη οι σχετικές προετοιµασίες, µε στόχο να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας και η αξιολόγηση των υποψήφιων αγοραστών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο πλαίσιο του διαγωνισµού θα δηµοσιοποιηθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς υποψηφίους επενδυτές, στους οποίους θα δοθεί πρόσβαση σε VDR (virtual data room), όπου και θα αναρτηθούν τα στοιχεία των προς πώληση assets των δύο εταιρειών καθώς και όλες οι σχετικές πληροφορίες, έγγραφα κ.λπ.

Υπενθυµίζεται πως, µε βάση την απόφαση της DG Comp (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισµού), θα πρέπει εντός συγκεκριµένου χρόνου (6 µήνες µε περιθώριο 6 ακόµη µηνών) να πραγµατοποιηθούν η πώληση ιχθυοτροφείων των δύο εταιρειών που παράγουν 10.000 τόνους µεσογειακών ιχθύων, µαζί µε τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναµικότητας και η πώληση των εκκολαπτηρίων που παράγουν 50 εκατοµµύρια τεµάχια γόνου, καθώς και η µεταφορά στον αγοραστή της τεχνογνωσίας στα προγράµµατα έρευνας και αναπαραγωγής των Νηρέα και Σελόντα. Υπολογίζεται πως αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 της παραγωγής των ιχθυοτροφείων των Νηρέα και Σελόντα.

Η πώληση των εκκολαπτηρίων που παράγουν γόνο είχε από την αρχή επισηµανθεί ότι θα αποτελούσε αγκάθι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και η DG Comp θα ζητούσε παρεµβάσεις. Οι δύο εταιρείες µαζί εκτιµάται ότι παράγουν περί τα 300 εκατ. τεµάχια γόνου, σηµαντικό µέγεθος στην Ευρώπη. Ο χρόνος εύρεσης αγοραστών και ολοκλήρωσης των πωλήσεων θα κρίνει και τα επόµενα βήµατα, µε τα πιο σηµαντικά να αποτελούν το closing της συναλλαγής για τις τράπεζες και οι υποχρεωτικές δηµόσιες προτάσεις προς τους µετόχους µειοψηφίας των δύο εταιρειών.

Πληροφορίες της αγοράς σηµειώνουν πως ενδιαφέρον θα εκδηλώσει η Diorasis International, η εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων που έχει αποκτήσει την Bitsakos Aquaculture και µετείχε στον διεθνή διαγωνισµό για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα. Πιθανότατα ενδιαφέρον να υπάρξει και από την Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς της οικογένειας Γερουλάνου, καθώς και από άλλες εγχώριες ή ξένες εταιρείες.

Νηρέας - Σελόντας