Οικονομία|17.03.2023 11:37

Κατώτατος μισθός: «Σημαντική και δίκαιη η αύξηση», λέει ο Χατζηδάκης - Στα 34,84 ευρώ το ημερομίσθιο - Πόσο αυξάνεται το επίδομα ανεργίας

Newsroom

Τις ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος σημείωσε ότι με αυτόν αμείβονται 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021 γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας καθώς τώρα παίρνουν υψηλότερες αμοιβές, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ο μέσος μισθός. Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ οι μέσες αμοιβές σε σχέση με το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 12,1%, πάνω, δηλαδή, από τον πληθωρισμό.

Υπογράμμισε ότι δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός αλλά και ο μέσος μισθός και σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ έχουν αυξηθεί κατά 12,4% σε σχέση με το 2019. Το επίδομα ανεργίας ανεβαίνει στα 479 ευρώ.

Παράλληλα σημείωσε ότι το κατώτατο ημερομίσθιο θα διαμορφωθεί στα 34,84 ευρώ. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μην βάση είναι 910 ευρώ σε 12μηνη βάση. Τόνισε ακόμα ότι η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα θα υπάρχει ένας κατώτατος μισθός που θα είναι 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο. 

«Το 2019 έμεναν στην τσέπη του εργαζόμενου 548 ευρώ και τώρα με 14  καταβολές, 667 ευρώ. Σε 12μηνη βάση το 2019 ο καθαρός μισθός ήταν 639 ευρώ και τώρα θα είναι 778 ευρώ», είπε.

«Οι εργαζόμενο βλέπουν 3 καθαρούς μισθούς στην τσέπη τους σε ετήσια βάση. Το 2019 έβαζαν στην τσέπη τους 7.767 ευρώ και τώρα 9.336 ευρώ. Παραπάνω δηλαδή 1669 ευρώ ή 21,8%», ανέφερε επίσης.

«Υπάρχει από το 2020 ένα όφελος από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Έχουμε δηλαδή λόγω της μείωσης αυτής αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 205 ευρώ το χρόνο και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 275 ευρώ το έτος», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε να οριστεί ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η αύξηση βρίσκεται στο ανώτατο περιθώριο των δυνατοτήτων της χώρας και υπενθύμισε πως ο μισθός το 2019 ανερχόταν στα 650 ευρώ. «Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές ενώ πιέζονται περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Το ακούω ειδικά από νέους και νέες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως πρόκειται για αύξηση 9,4%.

Η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.  Αναλυτικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη Τύπου που έχει οριστεί για τις 11:00.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Καλημέρα σας, η Κυβέρνηση προχωρά σήμερα, στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%.

Έτσι από την 1η Απριλίου, αυτός θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ -θυμίζω- που ήταν το 2019. Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων.

Η νέα αύξηση, προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά θα μιλήσει για όλα αυτά σε λίγο ο Υπουργός Εργασίας.

Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω, ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από νέες και νέους οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Η νέα αυτή αύξηση, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ημερομίσθιοΚωστής Χατζηδάκηςκατώτατος μισθόςεπίδομα ανεργίας