Οικονομία|19.03.2023 15:46

Credit Suisse: Σε θρίλερ εξελίσσεται η διάσωση της τράπεζας - Απορρίπτει ως «χαμηλή» την προσφορά 1 δισ. της UBS

Newsroom

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διάσωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, καθώς η UBS προσφέρεται να εξαγοράσει την Credit Suisse έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, μια συμφωνία στην οποία η ελβετική τράπεζα αντιδρά παρά τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα, έχοντας την υποστήριξη του μεγαλύτερου μετόχου της.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Credit Suisse η οποία έκλεισε την περασμένη Παρασκευή (17 Μαρτίου) με χρηματιστηριακή αξία περίπου 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θεωρεί ότι η προσφορά της UBS είναι πολύ χαμηλή και θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζόμενους που έχουν αγοράσει τις μετοχές.

Η προσφορά της UBS έγινε γνωστή την Κυριακή με τιμή 0,25 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή. Η UBS επέμεινε επίσης σε έναν πολύ συγκεκριμένο όρο που ακυρώνει τη συμφωνία εάν τα CDS της εκτιναχθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο, όπως ανέφεραν οι Financial Times. Η Credit Suisse έκλεισε με πτώση 8% στα 1,86 φράγκα την Παρασκευή.

Ο χρόνος πιέζει

Η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS πρέπει να σφραγιστεί σήμερα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην πρωτεύουσα της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δύο γιγάντιων τραπεζικών ιδρυμάτων, είχε αναφέρει χθες η εν γένει καλά ενημερωμένη ταμπλόιντ Blick.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι μια περίπλοκη υπόθεση που υπό φυσιολογικές συνθήκες απαιτεί μήνες. Η UBS δεν είχε στη διάθεσή της παρά μερικές ημέρες.

Ωστόσο, οι ελβετικές Αρχές δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να πιέσουν την UBS να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της, εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που ασκείται από τους μεγάλους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς εταίρους της Ελβετίας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για τις δικές τους χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει η Blick.

Προσπαθούν να την σώσουν οι ελβετικές Αρχές

Οι ελβετικές Αρχές επιδιώκουν να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία που θα αντιμετωπίσει την πτώση της Credit Suisse, η οποία προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα την περασμένη εβδομάδα, όταν πανικόβλητοι επενδυτές άφησαν τις μετοχές και τα ομόλογά της μετά την κατάρρευση πολλών μικρότερων αμερικανικών δανειστών. Μια ενίσχυση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα ανέκοψε για λίγο τις πτώσεις, αλλά το δράμα της αγοράς ενέχει τον κίνδυνο να συνεχίσουν να φεύγουν πελάτες.

Οι συνομιλίες για τη διάσωση επιταχύνθηκαν το Σάββατο, με όλες τις πλευρές να πιέζουν για μια λύση που θα μπορεί να εκτελεστεί γρήγορα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τράπεζαπτώχευσηΕλβετίαειδήσεις τώραCredit Suisse