Οικονομία|19.03.2023 19:00

Credit Suisse: «Λευκός καπνός» για την εξαγορά από την UBS - Πάνω από 2 δισ. η τιμή

Newsroom

Η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την ελβετική τράπεζα Credit Suisse για περισσότερα από 2 δισ. δολάρια, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. Πριν από λίγη ώρα η ελβετική τράπεζα αρνήθηκε την προσφορά του 1 δισ. δολαρίων και αμέσως υπήρχαν αναφορές ακόμα και για σκέψεις κρατικοποίησης της από την Ελβετία.

Ωστόσο, όπως γράφουν οι Financial Times κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί να συμβεί καθώς, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, η εξαγορά της τράπεζας, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, ξεπερνά ακόμα και την διπλάσια τιμή. Αυτό που μένει ακόμα να αποσαφηνιστεί είναι η τελική απόφαση της Credit Suisse. 

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας πρόκειται να ανακοινωθεί το βράδυ της Κυριακής και θα τιμολογηθεί αναλογικά με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse την Παρασκευή, δήλωσαν τρία άτομα με άμεση γνώση της κατάστασης στους FT.

Η UBS θα πληρώσει πλέον περισσότερα από 0,50 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή πληρώνοντας με δικές της μετοχές. Η τιμή παραμένει πολύ χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse στα 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή, ανέφεραν πηγές με γνώση της συμφωνίας. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε να προσφέρει ρευστότητα ύψους 100 δισ. δολαρίων στη UBS στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Απέρριψε την προηγούμενη προσφορά

Νωρίτερα σήμερα το Bloomberg News έγραψε ότι η Credit Suisse απέρριψε προηγούμενη πρόταση να εξαγοραστεί από την UBS προς ένα δισεκ. δολάρια, γιατί θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εξαγοράτράπεζαΕλβετίαειδήσεις τώραCredit Suisse