Οικονομία|20.03.2023 13:53

Τραπεζικές αρχές ΕΕ κατά Ελβετίας μετά τις εξελίξεις με την Credit Suisse: «Πρώτα πρέπει να πληρώνουν οι μέτοχοι τη διάσωση των τραπεζών»

Newsroom

Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να «πληρώνουν» για τη διάσωση τραπεζών και μετά οι ομολογιούχοι, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εποπτικές Αρχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές μετά την απόφαση των ελβετικών Αρχών να διαγράψουν την αξία ομολόγων additional tier 1 της Credit Suisse, ονομαστικής αξίας 17 δισ. δολαρίων.

Η ανακοίνωση των ευρωπαϊκών Αρχών, στην οποία τονίζεται ότι ο «ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας», επέδρασε κατευναστικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία πέρασαν σε θετικό έδαφος.

Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) καλωσορίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέτρα που έλαβαν χθες οι ελβετικές Αρχές, αλλά φαίνεται ότι διαφωνούν με την απόφασή τους να προηγηθεί το ολικό «κούρεμα» των ομολόγων AT1 από αυτό των μετοχών.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ