Οικονομία|21.03.2023 20:35

Credit Suisse: Η κυβέρνηση της Ελβετίας πήρε το… όπλο της και παγώνει προσωρινά μπόνους σε στελέχη της τράπεζας

Newsroom

Η ελβετική κυβέρνηση υποχρέωσε την Credit Suisse να παγώσει σειρά από μπόνους προς τα στελέχη της τράπεζας, σε μια κίνηση που προκάλεσε μεγαλύτερη αναστάτωση στο προσωπικό του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Τρίτη ότι επέβαλε «μέτρα που σχετίζονται με τις αμοιβές» στην Credit Suisse ως αποτέλεσμα της χρήσης των κεφαλαίων των φορολογουμένων για τη διευκόλυνση της συγχώνευσής της με την ανταγωνίστριά της UBS.

«Το μέτρο αυτό αφορά τις ήδη χορηγηθείσες αλλά αναβαλλόμενες αμοιβές για τα οικονομικά έτη έως το 2022, για παράδειγμα με τη μορφή χορήγησης μετοχών», δήλωσε το ομοσπονδιακό συμβούλιο, το εκτελεστικό όργανο της Ελβετίας.

Το ομοσπονδιακό συμβούλιο ζήτησε επίσης από το υπουργείο Οικονομικών να καταρτίσει σχέδια για τον έλεγχο των πληρωμών στο προσωπικό της Credit Suisse για όλες τις μελλοντικές ανταμοιβές μπόνους. «Νομίζαμε ότι δεν μπορούσε να γίνει χειρότερα και μόλις έγινε», δήλωσε ένας τραπεζίτης της Credit Suisse.

«Ουσιαστικά, αυτό μοιάζει σαν η κυβέρνηση να βοηθάει τη UBS να ξεχρεώσει την επενδυτική τράπεζα, αλλά να κόβει τους μισθούς όλων».

Τα μπόνους που θα χορηγηθούν για το 2022 μπορούν να καταβληθούν σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια της τράπεζας, δήλωσε το ομοσπονδιακό συμβούλιο, για λόγους «νομικής ασφάλειας» και για να «αποφευχθεί ο αντίκτυπος στους υπαλλήλους που δεν προκάλεσαν οι ίδιοι την κρίση».

Η Credit Suisse προσπαθούσε μέχρι τώρα να καθησυχάσει το προσωπικό ότι όλα τα μπόνους και οι οικονομικές ανταμοιβές θα καταβάλλονταν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο τέλος του 2021, οι τραπεζίτες της Credit Suisse 3 δισ. δολάρια σε αναβαλλόμενες αποζημιώσεις, με βάση την τότε τιμή της μετοχής της τράπεζας.

Η ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης (άτυπη μετάφραση):

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών (FDF) αναστέλλει προσωρινά ορισμένες μορφές μεταβλητών αποδοχών για τους υπαλλήλους της Credit Suisse μέσω εντολής προς την τράπεζα. Το μέτρο αυτό σχετίζεται με ήδη χορηγηθείσες αλλά αναβαλλόμενες αποδοχές για τα οικονομικά έτη έως το 2022, για παράδειγμα με τη μορφή απονομής μετοχών. Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έδωσε εντολή στο FDF να προτείνει περαιτέρω μέτρα για τις μεταβλητές αποδοχές για τα οικονομικά έτη έως το 2022 και μετά. Αυτό βασίστηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν ήδη την περασμένη εβδομάδα.

Το άρθρο 10α του Τραπεζικού Νόμου ορίζει ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα επιβάλει μέτρα που σχετίζονται με τις αποδοχές εάν σε μια συστημικά σημαντική τράπεζα χορηγηθεί άμεσα ή έμμεσα κρατική ενίσχυση από ομοσπονδιακά κεφάλαια. Με βάση τα ψηφίσματα της 16ης Μαρτίου 2023, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ανακοίνωσε ήδη την Κυριακή ότι θα διατάξει μέτρα σχετικά με τις αποδοχές σύμφωνα με το άρθρο 10α του Τραπεζικού νόμου.

Στις 20 Μαρτίου 2023, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Credit Suisse είχε αποφασίσει να παραιτηθεί από τη μεταβλητή αμοιβή του για το οικονομικό έτος 2022. Για λόγους ασφάλειας δικαίου, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο απέχει από την αναδρομική απαγόρευση των ήδη χορηγηθεισών και άμεσα καταβλητέων μεταβλητών αποδοχών για τους υπαλλήλους της Credit Suisse για το οικονομικό έτος 2022. Στόχος είναι επίσης να αποφευχθεί ο αντίκτυπος των εργαζομένων που δεν προκάλεσαν οι ίδιοι την κρίση.

Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε υπόψη το γεγονός ότι το FDF αναστέλλει προσωρινά τις ήδη χορηγηθείσες αλλά αναβαλλόμενες μεταβλητές αποδοχές για τα οικονομικά έτη έως το 2022 μέσω εντολής προς την Credit Suisse. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι αναβαλλόμενες πληρωμές που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία εξόφλησης. Η αναβαλλόμενη μεταβλητή αμοιβή είναι μια συνιστώσα μεταβλητού μισθού που απονέμεται επίσης, αλλά δεν καταβάλλεται μέχρι μια μελλοντική ημερομηνία, π.χ. μοιράζονται βραβεία.

Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έδωσε εντολή στο FDF να προτείνει περαιτέρω μέτρα για τις μεταβλητές αποδοχές για τα οικονομικά έτη έως το 2022 και μετά».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραCredit Suisseτράπεζαμπόνους