Οικονομία|06.03.2019 09:43

Το μοναδικό πεντάστερο ξενοδοχείο της Λευκωσίας απέκτησε η Εθνική Πανγαία

Δημήτρης Δελεβέγκος

Με μία ακόμη επένδυση, ύψους 55 εκατ. ευρώ, που πραγματοποίησε από κοινού με τον μεγαλομέτοχό της, την εταιρεία Invel, η Εθνική Πανγαία διευρύνει την παρουσία της στην Κύπρο, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της, ένα ακόμη ποιοτικό ακίνητο. Ο λόγος για την απόκτηση από την Εθνική Πανγαία και την Invel του 96,82%  της Cyprus Tourism Development Public Company Limited Hilton Cyprus, που διαχειρίζεται το Hilton Cyprus, το μοναδικό πέντε αστέρων ξενοδοχείο στην Λευκωσία, αλλά και ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του νησιού.

«Για την Εθνική Πανγαία προτεραιότητα έχουν τα ακίνητα που βρίσκονται όχι μόνο σε καλή τοποθεσία, αλλά ιδίως αυτά που είναι τεχνολογικά προηγμένα και διαθέτουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά» σημειώνει ο Άρης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Πανγαία.

Το Hilton Cyprus, που διαθέτει 300 κλίνες, αποτελώντας σημείο αναφοράς για το κυπριακό τουριστικό προϊόν. Η εξαγορά του έρχεται σε συνέχεια άλλων μεγάλων deals της εισηγμένης εταιρείας στην Κύπρο, που λίγο πριν το τέλος του 2018, ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 150 εκατ. ευρώ για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 21 εμπορικών ακινήτων, συνολικής μεικτής επιφάνειας άνω των 120 χιλ. τ.μ., τα οποία βρίσκονται σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Ακόμη τον Ιούνιο του 2018 είχε αποκτήσει το πρώην Holiday Inn, που βρίσκεται σε υψηλής προβολής τοποθεσία στο κέντρο της Λευκωσίας, ενώ παλαιότερα πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της υπεραγορά τροφίμων, μισθωμένη στον Σκλαβενίτη, στη Λεμεσό.

Επίσης, με την απόκτηση του Hilton Cyprus, η Εθνική Πανγαία εντείνει περαιτέρω την δραστηριότητά της στον ξενοδοχειακό κλάδο. Κι αυτό επειδή εκτός από τα Hilton Cyprus και το πρώην Holiday Inn, στο χαρτοφυλάκιό της ανήκει το πεντάστερο Lazart Hotel στην Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, αυτή την περίοδο, η εταιρεία ολοκληρώνει την ανακατασκευή του ιστορικού ξενοδοχείου Μορέας στην Πάτρα, για το οποίο η Εθνική Πανγαία έχει έρθει σε συμφωνία με την Marriott, με τα σχέδια να προβλέπουν την επαναλειτουργία του, το επόμενο χρονικό διάστημα, ως Moxy Patra Marina. Επίσης, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως, έχει ξεκινήσει την λειτουργία του το ErgonHouse, που φιλοξενείται σε ακίνητο της Εθνικής Πανγαία, αποτελώντας συνδυασμό γαστρονομικού προορισμού και διαμονής. Στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργεί παντοπωλείο – μεζεδοπωλείο της γνωστής αλυσίδας, ενώ στο υπόλοιπο κτήριο έχει αναπτυχθεί ξενοδοχείο.

Οι τελευταίες επενδυτικές κινήσεις, φανερώνουν, όπως εξηγούν αναλυτές, τη στρατηγική επενδύσεων που υλοποιεί η Εθνική Πανγαία σε ακίνητα υψηλής εμπορικής αξίας. Το ενδιαφέρον της εισηγμένης κεντρίζει και η αγορά στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, απέκτησε τον πύργο γραφείων City Tower στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων της Εθνικής Πανγαία ξεπερνά τα 345 σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία, με την αξία του χαρτοφυλακίου της να πλησιάζει σε αξία τα 2 δισ. ευρώ.

Εθνική ΠανγαίαHilton Cyprus