Οικονομία|07.03.2019 08:30

Ρουκέτες Ρουµελιώτη κατά Στουρνάρα: «Θέλει να το παίξει βεντέτα»

Έφη Καραγεώργου

Πρωτοφανή επίθεση στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουµελιώτης: «Ο Γιάννης Στουρνάρας θέλει να το παίξει βεντέτα. Εχει εργαλειοποιήσει την Τράπεζα της Ελλάδος για τα δικά του πολιτικά παιχνίδια. Είναι πρωτοφανές». Μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ ο κ. Ρουµελιώτης πέταξε το γάντι στον διοικητή της ΤτΕ, λέγοντας ότι επί των ηµερών του η κεντρική τράπεζα έχει χάσει την αξιοπιστία της.

Οπως είπε, «ποτέ δεν είχα καλές σχέσεις µαζί του. Εγώ ήµουν υπουργός και αυτός βοηθός του Παπαντωνίου». Σε άλλο σηµείο ανέφερε πως «οι φίλοι του κ. Στουρνάρα είναι κατηγορούµενοι για κακουργήµατα», όπως ο διευθύνων σύµβουλος της Attica, που έχει τρεις κακουργηµατικές διώξεις σε βάρος του και αναµένεται τέταρτη. Και πως ο κ. Γιώργος Πάσχας, επικεφαλής της ∆ιεύθυνσης Επιθεώρησης της ΤτΕ, έχει δάνειο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην Εθνική, το οποίο δεν πληρώνει και την ίδια ώρα ελέγχει τις τράπεζες. Η κόντρα µεταξύ προέδρου AtticaBank και διοικητή ΤτΕ έχει κορυφωθεί και είναι πρωτοφανείς οι κατηγορίες που εξαπέλυσε στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα ο κ. Ρουµελιώτης. Ο οποίος είχε κληθεί στις 4 Μαρτίου σε ακρόαση, προκειµένου να δώσει εξηγήσεις στον διευθυντή Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας Σπύρο Παντελιά για το αν ασκεί εκτελεστικά καθήκοντα, ως µη οφείλει.

Με νέο εξώδικο

Ο κ. Ρουµελιώτης δεν παρουσιάστηκε στην ακρόαση, διότι δεν του επιδόθηκαν τα στοιχεία -τα οποία είχε ζητήσει µε δικαστικό επιµελητή- βάσει των οποίων έλαβε την κλήση. Και χθες επανήλθε µε νέο εξώδικο για το θέµα, επιρρίπτοντας ευθύνες στον κ. Παντελιά ότι αποκρύπτει στοιχεία. Στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Attica Bank υποστήριξε ότι βρέθηκε υπόλογος γιατί ξεσκέπασε το νέο σκάνδαλο χρηµατοδότησης της εταιρείας Τοξότης, συµφερόντων του κ. Καλογρίτσα. Αλλά και για τα δάνεια της Ν∆ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δόθηκαν σε fund τον περασµένο Ιούλιο, «και απαίτησα να επιστρέψουν πίσω στην τράπεζα, όπως και έγινε». «Με κατηγορούν για διοικητικής φύσης θέµατα και όχι για ποινικά. Ο κ. Παντελιάς είναι κατηγορούµενος για κακούργηµα για την υπόθεση του Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου» ανέφερε. Ενώ σε άλλο σηµείο της συνέντευξής του υποστήριξε: «Ξέρω ποιος είναι ο Στουρνάρας. Εµένα µε ξέρουν και οι πέτρες. Ας τολµήσει να µε διώξει και θα τα πούµε στα δικαστήρια».

Τα βέλη του είχαν ως µοναδικό στόχο τον κ. Στουρνάρα: «∆εν µε θέλει στην τράπεζα γιατί ήµουν επιλογή της κυβέρνησης». Αναφορά έκανε και στην υπόθεση των καταναλωτικών δανείων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, λέγοντας ότι αµέσως κλήθηκε η διοίκηση να δώσει εξηγήσεις για το θέµα, παρότι τα δάνεια είχαν δοθεί µε έγκριση της ανώτερης επιτροπής πιστοδοτήσεων, ενώ κάτι ανάλογο δεν έχει συµβεί για δάνεια που έχουν χορηγήσει οι άλλες τράπεζες.

Σε διαβούλευση με την ΕΚΤ

Του δώσαµε την ευκαιρία να τοποθετηθεί την περασµένη ∆ευτέρα και δεν εµφανίστηκε» αναφέρουν πηγές της ΤτΕ, ενώ σηµειώνουν πως για το θέµα και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στον κ. Ρουµελιώτη η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε διαβούλευση µε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχοµένως να αρθεί το «fit and proper» στο πρόσωπο του κ. Ρουµελιώτη, που σηµαίνει ότι αν δεν έχει το συγκεκριµένο κριτήριο θα πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της Attica Bank.

Attica BankΓιάννης ΣτουρνάραςΠαναγιώτης Ρουμελιώτης