Οικονομία|07.03.2019 12:58

Μινωικές Γραμμές: Έξοδος από το Χ.Α. ύστερα από 20 χρόνια

Γιώργος Μανέττας

Ύστερα από 20 χρόνια αδιάλειπτης παρουσία στο ταμπλό (μπήκαν στις 5 Μαΐου του 1998), οι Μινωικές Γραμμές ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως έκαναν και πάρα πολλές πριν από αυτή στη διάρκεια της κρίσης. Χθες, η κρητική εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας διαγραφής των μετοχών από το χρηματιστήριο απευθύνει ανοιχτή προσφορά για την απόκτηση των υπολοίπων μετοχών της εταιρείας. Η προσφορά, η οποία ανέρχεται σε 2,4 ευρώ ανά μετοχή ξεκινά σήμερα και θα λήξει στις 5 Απριλίου.

Η απόφαση των Μινωικών Γραμμών να αποχωρήσουν από το Χρηματιστήριο Αθηνών προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, ωστόσο για όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην εταιρεία ήταν μάλλον αναμενόμενη κίνηση, με δεδομένο ότι η διασπορά της μετοχής ήταν εξαιρετικά μικρή, αφού ο βασικός μέτοχος ελέγχει πάνω από το 96% του μετοχικού κεφαλαίου και η παρουσία στο Χρηματιστήριο από μόνη της δεν πρόσφερε κάτι σημαντικό.

Πηγές των Μινωικών Γραμμών επισημαίνουν πως πρόκειται για μια κίνηση που θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία από πολλές απόψεις και παράλληλα θα απαλλάξει την εταιρεία από περιττά κόστη, τα οποία σήμερα βαραίνουν τον ισολογισμό της επιχείρησης.

Οι Μινωικές Γραμμές ιδρύθηκαν το 1972 ως εταιρεία λαϊκής βάσης, και σήμερα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της Ευρώπης. Ξεκίνησαν το πρώτο δρομολόγιο στις 5/7/1974 και αφορούσε στη γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς- Ηράκλειο με το πλοίο F/B MINOS.

Το 1981, ξεκινούν πρώτες δρομολόγια στη γραμμή ΠΑΤΡΑ - ΑΓΚΩΝΑ με το F/B EL GRECO ενώ το 1998 ξεκινούν ένα νέο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για τη ναυπήγηση νέων υπερσύγχρονων πλοίων. Παραγγέλνουν στα Ιταλικά ναυπηγεία FINCANTIERI τα πλοία: H/S/F KNOSSOS PALACE & H/S/F FESTOS PALACE, τα οποία είναι τα ταχύτερα… πολυτελέστερα… και μεγαλύτερα πλοία στην κατηγορία τους.

Την ίδια χρονιά, η εταιρεία τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ενώ δέκα χρόνια αργότερα το 2008 περνούν στον έλεγχο του ιταλικού ομίλου Grimaldi. Σήμερα, απασχολούν πάνω από 500 άτομα προσωπικό ενώ ο στόλος τους περιλαμβάνει 6 πλοία, μεταξύ των οποίων το Mykonos Palace που δρομολογήθηκε πρόσφατα στη γραμμή Χανιά- Πειραιάς.

Μινωικές Γραμμές