Οικονομία|21.04.2023 23:44

Standard & Poor's: Δεν έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα - Αναβάθμισε μόνο τις προοπτικές

Newsroom

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's άφησε αμετάβλητο στo «ΒΒ+» το αξιόχρεο της Ελλάδας αναβαθμίζοντας μόνο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδιόρισε για το β' εξάμηνο του έτους, δηλαδή μετά τις εκλογές, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε μία από τις επόμενες αξιολογήσεις του S&P, του Fitch ή του DBRS καθώς η αξιολόγηση και των δύο τελευταίων οίκων είναι επίσης ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Αντίθετα, ο τέταρτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης Moody's αξιολογεί την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια πιο κάτω.

Οι επόμενες αξιολογήσεις του Fitch για την Ελλάδα είναι στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου, ενώ ο DBRS έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση για τις 8 Σεπτεμβρίου και ο S&P για τις 20 Οκτωβρίου.

Ο S&P αναφέρει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας αλλά και η στήριξη από την ΕΕ έχουν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Μετά την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ΕΕ το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της Ελλάδας έγινε ξανά πλεονασματικό και αναμένουμε περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αυξημένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. «Αναμένουμε η τάση αυτή να συνεχισθεί, εδραιωμένη στα 30,5 δισ. ευρώ πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα... Έτσι, αναθεωρήσαμε το outlook για την Ελλάδα σε θετικό από σταθερό, επιβεβαιώνοντας το rating BB+/B».

Standard & Poor'sειδήσεις τώρααξιολόγηση