Οικονομία|10.03.2019 15:28

Hilton Cyprus: Το νέο deal της Εθνικής Πανγαία στην Κύπρο

Newsroom

Την παρουσία της στην Κύπρο -και κατ’ επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη- ενισχύει η Εθνική Πανγαία µετά την εξαγορά του «Hilton Cyprus» στη Λευκωσία, που αποτελεί το µοναδικό πεντάστερο ξενοδοχείο στην κυπριακή πρωτεύουσα αλλά και µία από τις εµβληµατικότερες µονάδες του νησιού. Η µεγαλύτερη στην Ελλάδα εταιρεία επένδυσης σε ακίνητη περιουσία αποκτά τον έλεγχο του «Hilton Cyprus» σε συνεργασία µε τη µεγαλοµέτοχό της Invel Real Estate. Πρόκειται για επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ, µέσω της οποίας η ΑΕΕΑΠ και η Invel αποκτούν το 96,82% της Cyprus Tourism Development Public Company Limited.

Το ξενοδοχείο, που διαθέτει 300 κλίνες, αποτελεί σηµείο αναφοράς για το κυπριακό τουριστικό προϊόν, µε την εξαγορά του να έρχεται σε συνέχεια άλλων µεγάλων deals της εισηγµένης εταιρείας στην Κύπρο. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2018, η εταιρεία ανακοίνωσε συµφωνία ύψους 150 εκατ. ευρώ για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 21 εµπορικών ακινήτων, συνολικής µεικτής επιφάνειας άνω των 120.000 τ.µ., τα οποία βρίσκονται σε Λευκωσία, Λεµεσό, Λάρνακα και Πάφο. Τον Ιούνιο του 2018 είχε αποκτήσει το πρώην «Holiday Inn», που βρίσκεται σε υψηλής προβολής τοποθεσία στο κέντρο της Λευκωσίας, ενώ παλαιότερα είχε προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της υπεραγορά τροφίµων, µισθωµένη στον Σκλαβενίτη, στη Λεµεσό.

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστηµα η Εθνική Πανγαία έχει εντείνει την παρουσία της στον κλάδο των ξενοδοχείων, καθώς, εκτός από το «Hilton Cyprus» και το πρώην «Holiday Inn», έχει προχωρήσει στην εξαγορά του πεντάστερου «Lazart Hotel» στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο την ανακατασκευή του ιστορικού ξενοδοχείου «Μορέας» στην Πάτρα, για το οποίο η Εθνική Πανγαία έχει έρθει σε συµφωνία µε τη Marriott και το επόµενο χρονικό διάστηµα θα επαναλειτουργήσει ως «Moxy Patra Marina».

Επίσης, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το «Ergon House», που αποτελεί συνδυασµό γαστρονοµικού προορισµού και διαµονής. Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί παντοπωλείο-µεζεδοπωλείο γνωστής αλυσίδας, ενώ στο υπόλοιπο κτίριο έχει αναπτυχθεί ξενοδοχείο.

Οι τελευταίες επενδυτικές κινήσεις φανερώνουν, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, τη στρατηγική επενδύσεων που υλοποιεί η ΑΕΕΑΠ σε ακίνητα υψηλής εµπορικής αξίας στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον της εισηγµένης κεντρίζει, πάντως, και η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, και στο πλαίσιο αυτό απέκτησε τον πύργο γρ α φ ε ί ων C i t y Tower στη Σόφια της Βουλγαρίας. Σηµειώνεται ότι ο συνολικός αριθµός των ακινήτων της Εθνικής Πανγαία ξεπερνά τα 345 σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουµανία, µε την αξία του χαρτοφυλακίου της να πλησιάζει σε αξία τα 2 δισ. ευρώ.

Hilton Cyprus