Οικονομία|09.06.2023 13:38

Αττική Οδός: Μικρή παράταση στον διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ

Μαρία Λιλιοπούλου

Παράταση λίγων ημερών αποφάσισε τελικά να δώσει το ΤΑΙΠΕΔ στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στη διαγωνιστική διαδικασία για τη νέα σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για 25 έτη παρατείνεται έως την 17η Ιουλίου 2023, ώρα 17:00, αντί για τις 10 Ιουλίου που οριζόταν.

Η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή προσφορών αποφασίστηκε έπειτα από σχετικό αίτημα της πλειονότητας των προεπιλεγέντων επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού συμμετέχουν η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑVAX και το γαλλικό fund Meriadiam, το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – FS Ark Holdco, η Μυτιληναίος – Vinci Highways – Vinci Concessions – Mobility Partne, η κοινοπραξία της Πορτογαλικής Brisa - Ribicone Bidco με την Intrakat, η κοινοπραξία Macquarie – Fincop Infrastructure, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, οι Abertis Infraestructuras από την Ισπανία, το ιταλικό σχήμα των INC SpA -Gruppo Fininc και το γαλλικό σχήμα VAUBAN – DIF – EGIS.

Να σημειωθεί ότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει προτιμητέος επενδυτής εντός του 2023 καθώς το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό. Το ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται να προχωρήσει το ταχύτερο στη νέα σύμβαση παραχώρησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται πολύ πιθανό να απαιτηθεί παράταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, η οποία λήγει τον Οκτώβριο του 2024.

Αναφορικά με το τέλος διοδίου στη νέα σύμβαση, υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ορίστηκε στα 2,5 ευρώ από 2,80 ευρώ που ισχύει σήμερα και έως τη λήξη της ισχύουσας παραχώρησης. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα σύμβαση θα δίνεται το δικαίωμα στον παραχωρησιούχο να αιτηθεί αναπροσαρμογή κομίστρου μετά την παρέλευση 5ετίας και εφόσον τα στοιχεία κίνησης και διελεύσεων το δικαιολογούν.

διαγωνισμόςΑττική ΟδόςΤΑΙΠΕΔειδήσεις τώρασύμβαση