Οικονομία|20.06.2023 08:33

Πώς η ΑΑΔΕ «ξεμπλοκάρει» με εγκύκλιο χιλιάδες «εγκλωβισμένους» συνταξιούχους - Τι συνέβαινε και τι αλλάζει

Newsroom

Για χρόνια χιλιάδες συνταξιούχοι βρισκόντουσαν «εγκλωβισμένοι» στην εφορία και δεν έπαιρναν σύνταξη για όλα τα χρόνια που είχαν εργαστεί, όπως έχει αναδείξει με ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος του OPEN, Σπύρος Φρεμεντίτης. Τώρα, εγκύκλιος της ΑΑΔΕ «ξεμπλοκάρει» τους χιλιάδες αυτούς πολίτες.

Ειδικότερα, το ζήτημα που υπήρχε είναι πως όσοι πήγαιναν και έκαναν διαγραφή από την εφορία είχαν μόνο μία καταληκτική ημερομηνία για αυτή τη διαγραφή, σύμφωνα με την τελευταία εντολή της ΑΑΔΕ από το 2017. Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι να είναι εγκλωβισμένοι στο μητρώο της εφορίας και να μην μπορούν να αλλάξουν την ημερομηνία της διαγραφής, για παράδειγμα μιας ελεύθερης επαγγελματικής δραστηριότητας.

Έτσι, βρισκόντουσαν να χρωστούν στον ΕΦΚΑ, ενώ η εφορία επέβαλε πρόστιμα και φόρους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τηλεθεατή του OPEN που είχε διακόψει από το καλοκαίρι του 2016 αλλά τυπικά είχε διαγραφεί το 2019 και για όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσε να πάρει σύνταξη.

Στη νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αναφέρεται το εξής: «Η Φορολογική Διοίκηση, εφόσον διαπιστώσει τα νέα στοιχεία, προσδιορίζει τον πραγματικό χρόνο παύσης εργασιών, κατόπιν νέων επαληθεύσεων», κάτι που σημαίνει πως η εφορία κάνει μία νέα έκθεση ελέγχου και όσοι έχουν τα παραπάνω ζητήματα μπορούν να μετακινήσουν την ημερομηνία πολλά χρόνια νωρίτερα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΑΔΕσυντάξειςσυνταξιούχοιειδήσεις τώραεγκύκλιος