Οικονομία|14.03.2019 11:41

Airbnb: Ίλιγγο προκαλούν τα έσοδα σε Αθήνα και νησιά

Newsroom

Πρόσφατη έρευνα της ΤτΕ δείχνει αύξηση τιμών στα ακίνητα, στην οποία έχει παίξει καταλυτικό ρόλο το Airbnb. Όπως φαίνεται κι από τα στοιχεία του AirDNA, που συλλέγει στοιχεία από τις μισθώσεις από πλατφόρμες ανάλογες μ' αυτήν του Airbnb, στην Αθήνα και σε ορισμένα νησιά τα έσοδα είναι πολύ μεγάλα.

Σε Κουκάκι- Μακρυγιάννη είναι ενεργά 771 ακίνητα, τα οποία σε ποσοστό άνω του 90% εκμισθώνονται ολόκληρα. Αυτά τιμώνται κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τα 65€ ημερησίως κι αποφέρουν στους ιδιοκτήτες έσοδα περίπου 1.350€ το μήνα. Οσο τα ακίνητα πλησιάζουν προς την Ακρόπολη, τα έσοδα ανεβαίνουν και οι ιδιοκτήτες παίρνουν... μηνιάτικο γύρω στα 1600€.

Σε ό,τι αφορά στους νησιωτικούς προορισμούς η Κέρκυρα στο πικ της τον Αύγουστο, που έχει πληρότητα 100% αποφέρει στους ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb κοντά στα 2.500€! Αντίστοιχα, στην Χαλκιδική το μηνιάτικο φτάνει στα 2.350€, ενώ όταν μιλάμε για Σαντορίνη και Μύκονο, τα ποσά είναι δυσθεώρητα και φτάνουν τα 5.250€ και 10.750€, αντίστοιχα!

Ο  κυβερνητικός σχεδιασμός για το Airbnb

Με τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια να αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση και τις εξώσεις να πολλαπλασιάζονται, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη λήψη µέτρων µε στόχο τον περιορισµό της βραχυχρόνιας µίσθωσης. Βέβαια το νοµικό πλαίσιο έχει δηµιουργηθεί από το 2016, αλλά δεν έχει ποτέ έως σήµερα ενεργοποιηθεί, καθώς εκκρεµεί η έκδοση της απαιτούµενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Οικονοµικών και Τουρισµού. Τι προβλέπει η συγκεκριµένη ανενεργή διάταξη;

  • Απαγόρευση της βραχυχρόνιας µίσθωσης για περισσότερα από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ.
  • Η µίσθωση κάθε ακινήτου να µην υπερβαίνει τις 90 ηµέρες ανά ηµερολογιακό έτος και για νησιά µε πληθυσµό µικρότερο των 10.000 κατοίκων τις 60 ηµέρες ανά ηµερολογιακό έτος.

Ωστόσο, εάν το συνολικό εισόδηµα του εκµισθωτή ή του υπεκµισθωτή από το σύνολο των ακινήτων που εκµεταλλεύεται υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (κατά το οικείο φορολογικό έτος), µπορεί να αυξηθεί η διάρκεια της µίσθωσης. Πέραν της παραπάνω διάταξης, εξετάζεται η επιβολή περιορισµών, αλλάκαι συγκεκριµένων προδιαγραφών στην ενοικίαση και των γραφείων, τα οποία αντιπροσωπεύουν, πλέον, µια κρίσιµη µάζα στις πλατφόρµες των ηλεκτρονικών µισθώσεων.

ΣαντορίνηΚουκάκιΜύκονοςAirbnb