Οικονομία|18.03.2019 14:14

ΔΕΗ: Αυτοί είναι οι έξι υποψήφιοι για τις μονάδες λιγνίτη στη Μεγαλόπολη

Θεόδωρος Παναγούλης

Χωρίς εκπλήξεις, χωρίς ισχυρές επιπλέον συμμετοχές, σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό, και συνεπώς με δυσκολίες όσον αφορά την ολοκλήρωσή του, ξεκίνησε την Παρασκευή (15/3) ο δεύτερο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης της ΔΕΗ.

Με τη λήξη της προθεσμίας, προσήλθαν για «εκδήλωση ενδιαφέροντος» έξι συνολικά σχήματα.  Η καινούργια παρουσία (σε σχέση με την προηγούμενη διαδικασία) είναι η Κινεζική CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL, ενώ η Τσέχικη SEV.EN ENERGY η οποία στον πρώτο διαγωνισμό, στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, συνεργάστηκε με την ΤΕΡΝΑ, τώρα προσήλθε σε κοινοπραξία με μια δεύτερη Τσέχικη εταιρεία.

Κατά τα λοιπά, παρόντες είναι όλοι οι «μεγάλοι» του ελληνικού ενεργειακού στερεώματος: ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Κοπελούζος, ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

  1. BEIJING GUOHUA POWER και DAMCO ENERGY (Πρόκειται για το "γνωστό" consortium της Κινεζικής εταιρείας με τον Όμιλο Κοπελούζου)
  2. CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL (είναι πρωτοεμφανιζόμενη στο διαγωνισμό εταιρεία και είναι η ίδια που είχε "εμφανιστεί" και στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για το σταθμό βιομάζας στο Αμύνταιο)
  3. SEV.EN ENERGY – INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED (πρόκειται για Τσέχικη κοινοπραξία με επικεφαλής την SEV.EN ENERGY, που και στον πρώτο διαγωνισμό ήταν παρούσα συμμαχώντας, από ένα σημείο και μετά, με την ΤΕΡΝΑ)
  4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Όπως και στον πρώτο διαγωνισμό)
  5. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (όπως και στον πρώτο διαγωνισμό)
  6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (όπως και στον πρώτο διαγωνισμό)

Οι σύμβουλοι της Δ.Ε.Η Α.Ε. αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν το πόρισμά τους προς τη Δ.Ε.Η. σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.  Η Διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει την ικανοποίηση της και την προσδοκία της ότι με αυτή τη συμμετοχή και ενδιαφέρον θα υπάρξει ουσιαστικός διαγωνισμός και θετική έκβαση της διαδικασίας αποεπένδυσης. 

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό προσφορές κατέθεσαν, αφενός μεν η Μυτιληναίος (με αποδοχή των όρων του διαγωνισμού), αφετέρου δε η κοινοπραξία Τσέχων - ΤΕΡΝΑ (με αιρέσεις όμως που ήταν εκτός των όρων του διαγωνισμού).

ΔΕΗλιγνίτηςΜεγαλόπολη