Οικονομία|15.07.2023 22:05

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Κατόπιν εορτής τα εκπτωτικά πακέτα των ναυτιλιακών – Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι επιβάτες

Newsroom

Με πληρότητες που αγγίζουν το 100% αναχωρούν τα πλοία από τα λιμάνια της Αττικής καθώς φεύγει το τρίτο κύμα των αδειούχων του Ιουλίου, οι οποίοι ξεκινούν τις διακοπές τους. Κανείς τους δεν είναι δικαιούχος των πακέτων προσφορών στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που ανακοίνωσαν οι ναυτιλιακές εταιρείες μετά από κυβερνητικές πιέσεις.

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια των επιβατών για τις μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καθώς όπως λένε είναι αποσπασματικές, έρχονται με καθυστέρηση και αφορούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Μετά τις εκπτώσεις που ανακοίνωσαν ακτοπλοϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Βορειοανατολικό Αιγαίο, πακέτο προσφορών ανακοίνωσε μεγάλη ναυτιλιακή που εκτελεί δρομολόγια κυρίως προς την Κρήτη, προσφέροντας έκπτωση 20% σε οικονομική θέση για οικογένειες ή παρέες 3 ατόμων και πάνω με ή χωρίς Ι.Χ. Η ίδια προσφορά ισχύει και στα δρομολόγια της εταιρείας για Κυκλάδες, η οποία όμως λήγει την Κυριακή.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων, Νικόλας Κελαϊδίτης, «Πραγματικές εκπτώσεις δεν υφίστανται. Έχουν κλείσει τα ακτοπλοϊκά τους εισιτήρια, ελάχιστοι περιμένουν τελευταία στιγμή να κλείσουν τα εισιτήρια και ιδίως από τα μέσα Ιουλίου και τον Αύγουστο που είναι μήνες υψηλής ζήτησης».

Η κυβέρνηση περιμένει να ανακοινωθούν εκπτώσεις και από άλλες εταιρείες, ενώ έχει εκφραστεί η δυσαρέσκειά της για τις μικρο-προσφορές που περιορίζονται σε μία ημέρα την εβδομάδα. Μάλιστα, προαναγγέλλει ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις.

Σκέρτσος: «Πάνω από τη συγκεκριμένη αγορά η κυβέρνηση»

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Άκης Σκέρτσος σημείωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι «η κυβέρνηση είναι πάνω από την συγκεκριμένη αγορά. Θα προστεθεί στο Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης και η ακτοπλοϊκή αγορά. Δεν έχει τελειώσει η συζήτηση, δεν έχουν ανταποκριθεί όλες οι εταιρίες ούτε στο βαθμό που θα θέλαμε».

Με τις πληρότητες στα δρομολόγια των πλοίων για τον Αύγουστο να ξεπερνούν ήδη το 70% ελάχιστοι επιχειρούν να ακυρώσουν τα εισιτήρια που έχουν ήδη βγάλει για να εκδώσουν φθηνότερα, ενώ και η πολιτική των εταιρειών λειτουργεί αποτρεπτικά. Όπως εξηγεί ο κ. Κελαϊδίτης, «οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν δέχονται ακυρώσεις εισιτηρίων για να κλείσουν σε χαμηλότερο ναύλο. Δέχονται να τα κάνουν δεκτά για μεταγενέστερη χρήση μέσα στο επόμενο έτος».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών από το 2022 τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί περίπου κατά 40% ενώ η τιμή των καυσίμων έχει μειωθεί 46%, την ώρα που εργαζόμενοι με μέσο μισθό χρειάζονται τρία μηνιάτικα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

 

ναυτιλιακέςεπιβάτεςακρίβειαπλοίαπροσφορέςακτοπλοϊκά εισιτήριαειδήσεις τώρα