ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Στο 3,75% το βασικό επιτόκιο
NewsroomΤην αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,75%.
Πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη αύξηση από πέρυσι τον Ιούλιο, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος επιταχύνθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο 10,6% για να μειωθεί σταδιακά και να φθάσει στο 5,5% τον Ιούνιο, αλλά παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον στόχο 2% της ΕΚΤ.
Αυτό ισχύει και για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο οποίος έτρεχε επίσης με ετήσιο ρυθμό 5,5% τον περασμένο μήνα. Αν μάλιστα εξαιρεθούν μόνο οι τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 6,8%.
Διαβάστε περισσότερα στην imerisia.gr.
- Για ποιους λόγους οι αγρότες δεν πάνε στη συνάντηση με Μητσοτάκη - Η λίστα με τα αιτήματα
- Ισραήλ: Σκοτώσαμε τον υψηλόβαθμο ηγέτη της Χαμάς Ραέντ Σαάντ - Το βίντεο που δημοσίευσε ο IDF
- Ηράκλειο: «Δεν είμαι καλά, θέλω να μιλήσω σε κάποιον» - Τα τελευταία λόγια του αγνοούμενου γιατρού
- Απίστευτες εικόνες στην Ινδία: Οπαδοί βανδάλισαν το γήπεδο επειδή ο Μέσι εμφανίστηκε για ελάχιστα λεπτά