Οικονομία|02.08.2023 15:45

Ακριβό μου... κλιματιστικό: Έξυπνοι τρόποι να εξοικονομήσετε ρεύμα αλλά και να δροσιστείτε περισσότερο - Τι να προσέξετε

Newsroom

Οι θερμοκρασίες έχουν πλέον φτάσει στο «κόκκινο» και πολλές ημέρες, εν μέσω καύσωνα και όχι μόνο, η ζέστη είναι ανυπόφορη. Έτσι, ο καλύτερος... φίλος μας πια είναι το κλιματιστικό! Ωστόσο, επειδή οι τιμές του ρεύματος είναι επίσης δυσβάσταχτες, ειδικοί προτείνουν έξυπνους και οικονομικούς τρόπους χρήσης του air condition.

Αρχικά, υπογραμμίζεται πως πρέπει πάντα την άνοιξη να γίνονται συντηρήσεις στα κλιματιστικά και καλό είναι να γίνονται Απρίλιο ή Μάιο ώστε να είναι προετοιμασμένα για τους επόμενους μήνες, όπως εξηγεί και ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδας, Δημήτρης Κοντούσιας, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

Τρόποι για έξυπνη και οικονομική χρήση του κλιματιστικού

Όσον αφορά τρόπους για σωστή αλλά και οικονομική χρήση του κλιματιστικού, ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, εξηγεί πως καλό είναι να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του «παθητικού δροσισμού», που σημαίνει να δροσιστούμε χωρίς να καταναλώσουμε κιλοβατώρα.

Μερικά tips για τα σπίτια των καταναλωτών:

  • Κατεβάζουμε τις τέντες του σπιτιού, ειδικά στις πλευρές που χτυπάει ο ήλιος, κλείνουμε ρολά και παντζούρια.
  • Το βράδυ καλό είναι για 1 - 1,5 ώρα να ανοίγουμε τα κουφώματα διότι η θερμοκρασία πέφτει το βράδυ και έτσι πετυχαίνουμε έναν φυσικό αερισμό του χώρου καθώς εκτονώνεται το φορτίο που έχει συγκεντρωθεί όλη τη μέρα.
  • Καταβρέχουμε τα μπαλκόνια για να βοηθήσουμε στη θερμική εκτόνωση του χώρου αξιοποιώντας το φαινόμενο της εξατμιστικής ψύξης.
  • Ταυτόχρονη χρήση ανεμιστήρα και κλιματιστικού: Εάν το AC είναι στους 26 βαθμούς, μπορούμε να το πάμε 3 βαθμούς πάνω. Έτσι, έχουμε 35% εξοικονόμηση ενέργειας. Ταυτόχρονα μπορούμε να βάλουμε σε λειτουργία ανεμιστήρα αριστερόστροφο οροφής ή επιδαπέδιο. Τότε, ο «βαρύς» αέρας ανακυκλώνεται. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε περίπου 30-35% ενέργεια.
  • Μπορούμε να αλλάξουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με LED γιατί πέρα από την εξοικονόμηση στο ρεύμα πετυχαίνουμε και οικονομικότερο τρόπο λειτουργίας του κλιματιστικού καθώς έτσι δεν θα παραλαμβάνει φορτία από τον φωτισμό.
  • Τέλος, καλό είναι να τοποθετούνται θερμοανακλαστικές ή αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια των πλευρών που λιάζονται όλη τη μέρα.

Τι πρέπει να προσέχουμε για απόδοση και κατανάλωση

Από πλευράς του, ο κ. Κοντούσιας πρόσθεσε πως ένα σημαντικό κομμάτι της απόδοσης και της κατανάλωσης είναι η σωστή τοποθέτηση και η σωστή συντήρηση, γιατί -όπως εξήγησε- είναι συχνό φαινόμενο η λάθος τοποθέτηση, όπως για παράδειγμα, όταν τα εξωτερικά μηχανήματα των κλιματιστικών είναι σκεπασμένα.

«Δεν πρέπει να παρεμποδίζεται ο αέρας ή να τα κλείνουμε. Καλό είναι να μην εκτεθειμένα στον ήλιο και να είναι όσο γίνεται προστατευμένα», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ηλεκτρικό ρεύμαειδήσεις τώρακαύσωναςair conditionκλιματιστικά