Οικονομία|04.08.2023 06:15

Ανησυχία για νέες ανατιμήσεις στα σιτηρά μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια: Πού αναμένονται ανατιμήσεις

Newsroom

Ανησυχία για νέες ανατιμήσεις «φωτιά» στα σιτηρά προκαλεί η ρωσική επίθεση σε λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη 40.000 τόνοι σιτηρών. Το Κίεβο στρέφεται στους χερσαίους δρόμους μεταφοράς, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς, θα εκτοξεύσει το κόστος εξαγωγής. 

«Το κόστος είναι πολύ υψηλό, πολύ ακριβότερο από το να μεταφέρει (σ.σ. τα σιτηρά) μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Και έχει συνέπειες, δημιουργεί εντάσεις με τους ανατολικοευρωπαίους γείτονές της Ουκρανίας», σημείωσε ο Τζόσεφ Γκλόμπερ, ερευνητής Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικής. 

Πάντως, στην Ελλάδα οι τιμές των αλεύρων αυξήθηκαν πριν από τις ρωσικές επιθέσεις. «Έχουμε πληροφορίες ότι από Δευτέρα θα υπάρξουν αυξήσεις στο αλεύρι. Θεωρούμε αδικαιολόγητο γιατί οι αποθήκες είναι γεμάτες», τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN o Παναγιώτης Σαχινίδης Πρόεδρος Αρτοποιών Αττικής. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την επόμενη Δευτέρα οι αρτοποιοί θα προμηθεύονται άλευρα στα 20 ευρώ το σακί, από 17-18 ευρώ που είναι η μέση τιμή τώρα. Η εξέλιξη αυτή προμηνύει νέες ανατιμήσεις στο ψωμί. 

Ανατιμήσεις και στο ελαιόλαδο από το Φθινόπωρο 

Εν τω μεταξύ, ανατιμήσεις έρχονται από το Φθινόπωρο και στο ελαιόλαδο, με τους παραγωγούς να εκτιμούν ότι  η τιμή του θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ. 

«Βρισκόμαστε δυστυχώς σε μια πολύ άσχημη φάση που κυρίως Ισπανία και Ιταλία καταγράφουν κατακόρυφη πτώση στην παραγωγή. Πέρυσι βρεθήκαμε σε μια φάση όπου έλειπαν από την παγκόσμια αγορά 1,5 εκατ. τόνοι. Προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες εισήγαγαν  πέρσι μεγάλες ποσότητες από εμάς», τόνισε ο  Νείλος Παπαχρήστου, ελαιοπαραγωγός. 

Μάλιστα την ώρα που το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο μετράει απώλειες από τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την περιοχή, η Τουρκία αναστέλλει τις εξαγωγές κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση

ανατιμήσειςειδήσεις τώρασιτάριΟυκρανίαακρίβεια