Οικονομία|18.03.2019 14:50

Πρωταθλητές στη... φορο-γραφειοκρατία

Σπύρος Δημητρέλης

Σε µια από τις χειρότερες θέσεις αναφορικά µε το διοικητικό κόστος και τον χρόνο που δαπανούν οι επιχειρήσεις προκειµένου να είναι συνεπείς σε τυπικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις βρίσκεται η Ελλάδα.

Το συµπέρασµα αυτό αναδεικνύεται στα ψιλά γράµµατα της πρόσφατης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη µεταµνηµονιακή αξιολόγηση, όπου παρατίθενται συµπεράσµατα από άλλη πρόσφατη έκθεση διεθνούς εταιρείας συµβούλων επιχειρήσεων (PWC-Paying Taxes 2019). Σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα της Κοµισιόν, στην Ελλάδα το φορολογικό σύστηµα παρουσιάζει σηµαντικό πρόβληµα, όχι µόνο στο ύψος των φορολογικών συντελεστών, αλλά και στον χρόνο που δαπανούν οι επιχειρήσεις προκειµένου να είναι τυπικά εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

78 ώρες θα δαπανούν ετησίως οι εταιρείες στην Ελλάδα για να συµµορφωθούν µε υποχρεώσεις του φόρου εισοδήµατος νοµικών προσώπων, όταν ο αντίστοιχος µέσος όρος στις χώρες της ΕΕ είναι 35 ώρες

Οχι, δηλαδή, στον αν ο φόρος είναι υψηλός σε σχέση µε άλλες χώρες (που είναι και αυτός υψηλός) αλλά στο θέµα του χρόνου που δαπανούν ετησίως προκειµένου να τηρούν όλες τις προβλεπόµενες φορολογικές διαδικασίες.

69 ώρες θα χρειαστούν κατά µέσον όρο στην εταιρεία για την εξυπηρέτηση των φόρων κατανάλωσης, ενώ ο αντίστοιχος χρόνος στην Ευρώπη είναι 53 ώρες

Ειδικότερα, µια επιχείρηση στην Ελλάδα:

  • ∆απανά κατά µέσον όρο συνολικά 193 ώρες προκειµένου να εκπληρώσει τυπικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι η συµπλήρωση και υποβολή των κάθε είδους φορολογικών δηλώσεων. Ο αντίστοιχος µέσος όρος για τις χώρες της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών είναι 161 ώρες. Μπορεί αυτή η διαφορά να µη φαίνεται µεγάλη, όµως η αλήθεια βρίσκεται στις λεπτοµέρειες που αναλύονται παρακάτω.
  • ∆απανά κατά µέσον όρο συνολικά 78 ώρες προκειµένου να συµµορφώνεται µε τις τυπικές υποχρεώσεις του φόρου εισοδήµατος νοµικών προσώπων. Ο αντίστοιχος µέσος όρος είναι µόλις 35 ώρες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών. Στον χρόνο αυτό περιλαµβάνεται η έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων, όπως είναι οι αποδείξεις και τα τιµολόγια, η συµπλήρωση των διαφόρων δηλώσεων και καταστάσεων (π.χ. ΜΥΦ), η θεώρηση συµβάσεων κ.λπ.
  • 46 ώρες δαπανά µια επιχείρηση στην Ελλάδα για την κάλυψη της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και του φόρου εισοδήµατος των φυσικών προσώπων που απασχολεί, όταν ο αντίστοιχος µέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 74 ώρες
 
  • Βρίσκεται, όµως, σε καλύτερη θέση σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο αναφορικά µε τον χρόνο που απαιτείται για τη συµµόρφωση µε τις υποχρεώσεις που αφορούν στην κοινωνική ασφάλιση αλλά και στον φόρο εισοδήµατος των φυσικών προσώπων που απασχολεί. Μια επιχείρηση στην Ελλάδα δαπανά για τον σκοπό αυτόν 46 ώρες, ενώ ο αντίστοιχος µέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 74 ώρες. Η καλή αυτή επίδοση συνδέεται, προφανώς, µε τις αλλαγές προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, όπως η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου µισθωτών υπηρεσιών και των Αναλυτικών Περιοδικών ∆ηλώσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • ∆απανά κατά µέσον όρο 69 ώρες για τη συµµόρφωσή της µε τις τυπικές υποχρεώσεις των φόρων κατανάλωσης, ενώ ο αντίστοιχος µέσος όρος στην Ευρώπη είναι 53 ώρες. Στο πεδίο αυτό περιλαµβάνονται κατά κύριο λόγο οι διαδικασίες για την απόδοση και κυρίως την επιστροφή του Φόρου Προστιθέµενης Αξίας, παρά το βήµα προόδου και την επιτάχυνση που έχει σηµειωθεί τα τελευταία χρόνια. Για τη µείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, όπως αναφέρουν φορολογικοί αναλυτές, δεν αρκεί η µεταφορά χειρόγραφων διαδικασιών σε ηλεκτρονική µορφή. Απαιτείται επανασχεδιασµός διαδικασιών µε κατάργηση ανώφελων τυπικών υποχρεώσεων.
εφορίαασφαλιστικές εισφορές