Οικονομία|14.09.2023 06:15

Καταναλωτές και παραγωγοί σε απόγνωση μετά τις πλημμύρες: Τεράστιες αυξήσεις στις τιμές - Ελλείψεις σε πολλά προϊόντα

Newsroom

Νέα άνοδος στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης αναμένεται μετά την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πλημμύρες που μετέτρεψαν τον θεσσαλικό κάμπο σε μια απέραντη λίμνη.  Μάλιστα, οι πρώτες αυξήσεις αποτυπώθηκαν ήδη σε λαϊκή αγορά της Λάρισας όπου η τιμή του μαρουλιού ανέβηκε έως τα 5 ευρώ.  Στους πάγκους παρατηρούνται ήδη τεράστιες ελλείψεις, ενώ παραγωγοί και καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση.

«Θα υπάρχει μείωση στην παραγωγή και όπως καταλαβαίνεις, οι τιμές θα ανέβουν», επεσήμανε, παραγωγός μιλώντας στο OPEN. «Και του χρόνου να καλλιεργηθούν, δεν θα έχουμε νερό να ποτίσουμε. Πρέπει να γίνουν τα έργα από την αρχή» τόνισε άλλος παραγωγός. Οι καταναλωτές κάνουν λόγο για τεράστιες αυξήσεις μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία, ενώ οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι για απόσταση 20 λεπτών, χρειάζεται να ταξιδέψουν ακόμα και 9 ώρες γιατί οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN φρούτα και λαχανικά αναμένεται να αυξηθούν ακόμα και κατά 40% λόγω έλλειψης.

Την ίδια στιγμή, η εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των φονικών πλημμυρών «ματώνει», με τις λαϊκές αγορές να αποτυπώνουν την δραματική κατάσταση με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι καταναλωτές, καθώς αναμένονται σημαντικές ελλείψεις και αυξήσεις τις επόμενες εβδομάδες πανελλαδικά, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι της αγοράς. «Για να φτάσουν αυτά στα χέρια μου περνάνε άλλους τέσσερις  εμπόρους. Άρα φανταστείτε πόσο θα φτάσει η ακρίβεια», σημειώνει ένας από αυτούς στο OPEN.

Και ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τα εισοδήματα

Οι νέες αυξήσεις από την κακοκαιρία Daniel που πλήγωσε βαθιά τον θεσσαλικό κάμπο, έρχονται την ώρα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καλπάζει εδώ και 17 μήνες με διψήφιο ποσοστό. Ήδη  πριν την κακοκαιρία και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο:

  • τα λαχανικά κατέγραφαν αυξήσεις 17,6%
  • το μεταλλικό νερό τα αναψυκτικά και χυμοί 14,4%,
  • λοιπά τρόφιμα 12,4%,
  • τα γαλακτοκομικά και τα αυγά 11,9%
  • τα φρούτα 10%

Προκειμένου να μπει φρένο στα φαινόμενα αισχροκέρδειας το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκίνησε ελέγχους σε λαϊκές αγορές ενώ  προχωρά και σε επιβολή πλαφόν στα εμφιαλωμένα νερά με την εξάδα να πωλείται στα 2,50 ευρώ.

Τεράστια προβλήματα και στην τροφοδοσία φέρνουν αυξήσεις

Με την Εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης να είναι κλειστή για αρκετές μέρες η τροφοδοσία γίνεται με το σταγονόμετρο και η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στα σουπερμάρκετ μία εβδομάδα μετά την καταστροφή.  Από τα ράφια λείπουν ήδη βασικά προϊόντα, τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Η χώρα έχει κοπεί στα δύο με τις εναλλακτικές διαδρομές  για τις εταιρείες μεταφορών να είναι όχι μόνο ελάχιστες αλλά και κοστοβόρες. «Από Τύρναβο για Αθήνα ήθελες 5 ώρες, τώρα για να πεις ότι θες να πας Αθηνά θέλεις 10 ώρες», σημειώνει πωλητής. «Κανουμε το γύρο της Ελλάδας για να πάμε εκεί που Θέλουμε. Αυτό το κόστος στα μεταφορικά θα πάει στο καταναλωτή και σίγουρα έχουν αυξηθεί και οι εργατοώρες», επισημαίνει από την πλευρά της ιδιοκτήτρια μεταφορικής εταιρείας.

Τι παράγει η Θεσσαλία

Ο Θεσσαλικός κάμπος δίνει το 5% του Ελληνικού ΑΕΠ, με τεράστιο ποσοστό των λαχανικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων που φτάνει στο τραπέζι μας να παράγεται εκεί. 

Αναλυτικά, τα προϊόντα που παράγονται στον κάμπο

  • ο κάμπος δίνει το 52,8 της βιομηχανικής ντομάτας,
  • το 38% του βαμβακιού
  • το 54,7% των αχλαδιών
  •  το 51,7% από αμύγδαλα.
  • το 19,5% σε πρόβειο και βόειο γάλα,
  • το 18,5% σε βοδινό κρέας
  • το 10% σε χοιρινό κρέας
κακοκαιρίακακοκαιρία DanielακρίβειαπληθωρισμόςτιμέςΘεσσαλίαπλημμύρεςαυξήσειςειδήσεις τώρα