Οικονομία|20.03.2019 18:23

10 προτάσεις του ΣΕΒ για ισχυρή μεταποίηση και σταθερές δουλειές

Μάκης Αποστόλου

Την ανάγκη συνεννόησης για μια εθνική βιομηχανική στρατηγική αναδεικνύει σε special report ο ΣΕΒ ο οποίος καταθέτει 10 προτάσεις για ισχυρή μεταποίηση και σταθερές δουλειές.

Πρόκειται άλλωστε για έναν ιδιαίτερα σημαντικό κλάδο για την ελληνική οικονομία, καθώς η συμμετοχή του στις εξαγωγές προϊόντων φτάνει το 90% με περισσότερους από 220 εξαγωγικούς προορισμούς και 12% βελτίωση το 2018, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις επενδύσεις του ακόμη και εν μέσω της κρίσης (περίπου 26 δισ. ευρώ).

Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκ μέρους 20 κλαδικών και βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας. H επιστολή αφορά σε κοινή διακήρυξη του βιομηχανικού κόσμου της Ευρώπης, με την οποία καλούνται οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων να θέσουν τη βιομηχανία στο επίκεντρο του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι τα θέματα βιομηχανικής πολιτικής να συζητηθούν με υψηλή προτεραιότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ποιες είναι οι 10 προτάσεις των βιομηχάνων

Φορολογία

1. 30% συνδυαστική μείωση φορολογίας σε επιχειρήσεις (φόρος κερδών και ασφαλιστικές εισφορές).

2. Οριζόντια επενδυτικά κίνητρα (υπερ-αποσβέσεις ή/και επιταχυνόμενες αποσβέσεις), ειδικά για τεχνολογικό εξοπλισμό και γραμμές παραγωγής για τις ανάγκες του Industry 4.0 και ενσωμάτωσης καινοτομίας.

3. Σημαντική μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Άρση εμποδίων

4. Απλοποίηση αδειοδότησης (ειδικά της περιβαλλοντικής) αλλά και κατάργηση αδειοδοτήσεων βάση όχλησης.

5. Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης μέσα από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αλλά και κατάρτιση των δικαστών σε οικονομικά και επενδυτικά θέματα.

Αγορά ενέργειας

6. Ταχεία αναδιάρθρωση σύμφωνα με το Μοντέλο Στόχου και θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για την εφαρμογή νέας δομής, περιλαμβανομένης της δυνατότητας διμερών συμφωνιών και εισαγωγών ενέργειας.

7. Ολοκλήρωση εγχωρίων και διεθνών συνδέσεων (πχ νησιά Αιγαίου, Κρήτη, Ιταλία). Ανταγωνιστικό κόστος με μείωση επιβαρύνσεων στην βιομηχανία, ενδεικτικά κατάργηση διάκρισης μέσης τάσης (5 ευρώ/MWH) και διαμόρφωση ΕΦΚ στο επίπεδο υψηλής τάσης (2,5 ευρώ/MWH), εξορθολογισμός τελών δικτύων, κτλ.

Χρηματοδότηση

8. Πλήρως λειτουργικό και συνεκτικό, προ-πτωχευτικό και πτωχευτικό πλαίσιο, για την υπέρβαση της αρνητικής κληρονομιάς της κρίσης.

9. Αναμόρφωση κρατικών ενισχύσεων (ΕΣΠΑ και αναπτυξιακοί νόμοι) ώστε να δίδονται βάσει κριτηρίων απόδοσης και παραγωγικής μεγέθυνσης και όχι βάσει δαπανών.

Δεξιότητες προσωπικού

10. Up-skilling και re-skilling με δεξιότητες που προσφέρουν πλεονέκτημα στην 4η βιομηχανική επανάσταση

Τέλος, πρόσφατα νομοθετήματα, που βασίζονται σε προτάσεις του ΣΕΒ, αναμένεται να συνεισφέρουν θετικά στη βιομηχανική ανάκαμψη, καθώς δείχνουν  το δρόμο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ενδεικτικά αναφέρονται επενδυτικά κίνητρα όπως είναι π.χ. ο νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, υπερ-αποσβέσεις 200% για επενδύσεις σε ενεργειακή απόδοση, υπερ-εκπτώσεις 150% για προσλήψεις αλλά και επιδότηση εισφορών κάτω των 25 ετών, υπερ-εκπτώσεις 130% για δαπάνες R&D, κίνητρα για κέντρα κοινών υπηρεσιών – shared service centres (σε διαδικασία ψήφισης) κ.ά..

Αναφορικά με την άρση αντικινήτρων αναφέρονται μεταξύ άλλων η έκδοση ΠΔ για χρήσεις γης (άμεση αξιοποίηση), νέο καθεστώς για φορολογικές αποθήκες – τελωνειακές αποθήκες – ελεύθερες ζώνες, νέο πλαίσιο εταιρικών μετασχηματισμών κ.ά.

βιομηχανίαΣΕΒ