Οικονομία|20.03.2019 18:49

Κτηματολόγιο: 5 απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα των αναγνωστών (πίνακας)

Μαρία Λιλιοπούλου

Ζητήµατα εντοπισµού ακινήτων και σωστής καταγραφής στοιχείων, αλλά και η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρµογής του Ελληνικού Κτηματολογίου απασχόλησαν αυτήν την εβδοµάδα τους αναγνώστες του «Εθνους», οι οποίοι απέστειλαν επιστολές στη διεύθυνση ktimatologio@ethnos.gr. Ακολουθούν οι απαντήσεις που έδωσαν µέλη του ∆Σ του Πανελληνίου Συλλόγου ∆ιπλωµατούχων Αγρονόµων και Τοπογράφων Μηχανικών (χωρίς τα στοιχεία των αποστολέων, δεδομένου ότι αφορούν περιουσιακά δεδοµένα). Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις που δίνονται µέσω της εφηµερίδας δεν µπορούν να υποκαταστήσουν τις κατευθύνσεις που θα σας δοθούν από τα Γραφεία Κτηµατογράφησης, τα Κτηµατολογικά Γραφεία και το Ελληνικό Κτηµατολόγιο.

1 Αγροτεµάχιο αναφέρεται σε συµβόλαιο µε εµβαδόν 1.700 τ.µ. ή όσο είναι. Μεταγενέστερα έγινε τοπογραφικό µε συντεταγµένες και βρέθηκε εµβαδόν 2.651,95 τ.µ. ∆ηλώθηκε στο Ε9 και πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ. ∆ηλώθηκε πρόσφατα στο Κτηµατολόγιο µε τα ανάλογα δικαιολογητικά. Ποιο εµβαδόν θα γραφτεί στον χάρτη του Κτηµατολογίου; Πρέπει να γίνει τώρα υποχρεωτικά και διόρθωση στο συµβόλαιο ή όταν θα γίνει τυχόν κάποια µεταβίβαση;

Στο Κτηµατολόγιο θα καταχωριστεί το ακίνητο όπως αυτό θα προκύψει µετά την επεξεργασία του συνόλου των στοιχείων που προσκοµίσθηκαν τόσο από εσάς όσο και από τους όµορους ιδιοκτήτες.

2 Με ποιον τρόπο µπορώ ηλεκτρονικά (χωρίς να πάω σε γραφείο, λόγω µεγάλης ηλικίας µου) να µάθω αν τα ακίνητά µου (Αθήνα, Ν. ΜάκρηΜαραθώνας και Ασσος Κορινθίας) είναι καταχωρισµένα ή όχι; Και αν όχι, µέχρι πότε πρέπει να υποβάλω και ποια έγγραφα ηλεκτρονικά;

∆εν υπάρχει προς το παρόν τέτοια δυνατότητα. Μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε κάποιον άλλο να πάει στα αρµόδια Γραφεία Κτηµατογράφησης ή Κτηµατολογικά Γραφεία προκειµένου να ενηµερωθεί.

3 Θα ήθελα να µεταφέρω µια παρατήρηση. Η εφαρµογή για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου, µε αποτέλεσµα όποιος θέλει να κάνει ηλεκτρονική δήλωση, να µην µπορεί. Η εφαρµογή όταν προσπαθείς να κάνεις εντοπισµό γεωτεµαχίων «σέρνεται», µε αποτέλεσµα για να εντοπίσεις ένα γεωτεµάχιο να θέλεις ένα ολόκληρο απόγευµα. Οι αρµόδιοι τι προτίθενται να κάνουν για να βελτιωθεί το σύστηµα;

Πράγµατι, η εφαρµογή τις πρώτες ηµέρες της λειτουργίας της ήταν ιδιαίτερα αργή, ενώ και πρόσφατα εµφάνισε δυσλειτουργίες και καθυστέρηση, δεδοµένου ότι έχει καταγραφεί και ηµέρα κατά την οποία συνδέθηκαν άνω των 100.000 χρηστών. Ωστόσο, η διοίκηση του φορέα έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι θα την αναβαθµίσει, αυξάνοντας το bandwidth, προκειµένου να δίνεται η δυνατότητα γρηγορότερης εξυπηρέτησης. Μέχρι τώρα το 13% των δηλώσεων έχει διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά.

4 ∆ιαβάζοντας το «Εθνος» της 6ης Μαρτίου ενθαρρύνθηκα να εκφράσω κάποιες απορίες που έχουν σχέση µε το Κτηµατολόγιο. Εχω στο χέρι µου µια απόφαση του Ειρηνοδικείου µε ηµεροµηνία 11 Νοεµβρίου 1980, µε ποσοστά 3/20 από αγροτεµάχια Α’, Β’, Γ’, ∆’, Ε’ κατηγορίες µε αγορά από συγγενείς µου. Η απόφαση αυτή µεταγράφηκε το 1981 κανονικά στο Υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης. Τώρα όµως προσκοµίζοντάς την σε κάποιο αρµόδιο γραφείο δεν το δέχονται επειδή λείπει -µου είπε κάποιος αρµόδιος υπάλληλος- από τη µεταγραφή του 6/10/1999 η λέξη «Πιστοποιητικό Μεταγραφής», ενώ είναι επίκαιρο µε τις κανονικές σφραγίδες και υπογραφές. Γιατί να µου συµβαίνει αυτή η ταλαιπωρία στα 81 µου; Και κάτι ακόµα: ζήτησα από το Υποθηκοφυλακείο ξανά το αντίγραφο, αλλά τους είναι αδύνατο να µου το δώσουν διαφορετικό από αυτό που είναι γραµµένο στο αρχείο τους.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ελέγξετε µήπως αυτό που προσκοµίσατε δεν ήταν το Πιστοποιητικό Μεταγραφής της απόφασης του Ειρηνοδικείου, αλλά ήταν το πιστοποιητικό σηµείωσης της αγωγής στα Βιβλία ∆ιεκδικήσεων του αρµόδιου Υποθηκοφυλακείου.

5 Εχω ένα εξ αδιαιρέτου οικόπεδο που µέσα έχει ένα σπίτι το οποίο βρίσκεται στα χαρτιά για νοµιµοποίηση, το έχω δώσει µε προσύµφωνο στη µητέρα µου και το δηλώνει αυτή στην Εφορία. Θέλω να απαλλαγώ, είναι λύση να µην το δηλώσω στο Κτηµατολόγιο; Απαντήστε µου παρακαλώ.

Θα πρέπει είτε να το δηλώσετε εσείς µε τον τίτλο σας, είτε η µητέρα σας όταν γίνει το οριστικό συµβόλαιο. Αν δεν προτίθεστε να το δηλώσετε, θα πρέπει να ελέγξετε εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δήλωσης του ακινήτου από τη µητέρα σας µε επίκληση χρησικτησίας (2 έγγραφα που να αποδεικνύουν νοµή 20 ετών).

Ελληνικό Κτηματολόγιοκτηματολόγιο