Οικονομία|19.09.2023 06:15

Υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων: Πώς «βλέπει» η αγορά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού - Η προϋπόθεση που θέτει για να λειτουργήσει το μέτρο

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Με θετικό μάτι βλέπουν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων απέναντι σε φυσικές καταστροφές  εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και των ασφαλιστών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στο ethnos.gr, τάσσεται υπέρ της καθολικής ασφάλισης της ακίνητης περιουσίας, με την προϋπόθεση, όμως, να χορηγηθούν οικονομικά κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες. Σημειώνει, μάλιστα, ότι για οποιοδήποτε βήμα γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να έχει ληφθεί υπ’ όψη και η γνώμη των αρμοδίων φορέων της αγοράς.

Από την πλευρά του ο Α΄ αντιπρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, Αλέξανδρος Ιωάννου, σημειώνει ότι ο χώρος του θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο κόστος των όποιων αποζημιώσεων, ακόμα κι αν έχουμε ίσου ή και μεγαλύτερου μεγέθους καταστροφές, από αυτές που προκάλεσε ο Ντάνιελ.

«Το κόστος να αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα»

Ειδικότερα και όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο κ. Παραδιάς, η ασφάλιση των ακινήτων ήταν υποχρεωτική και στο παρελθόν -μέχρι το 2010- και το 50% του κόστος φορολόγησης αφαιρούταν από το φορολογητέο εισόδημα.

«Επρόκειτο για μία πολύ σοβαρή έκπτωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η οποία καταργήθηκε με την οικονομική κρίση και προστέθηκαν φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα η ιδιοκτησία να δεχτεί σκληρά χτυπήματα. Η ασφάλιση των ακινήτων έχει δύο σκέλη. Από τη μία είναι η ασφάλιση απέναντι σε φυσικές καταστροφές και από την άλλη η ασφάλιση για οποιαδήποτε σημαντική ζημιά αστικού χαρακτήρα προκληθεί σε ένα ακίνητο, όπως, για παράδειγμα, πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα σε θερμοσίφωνα. Σε αυτήν την περίπτωση κακώς έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ιδιοκτήτης θα αποζημιωθεί ολικώς από το κράτος. Δεν μπορεί να έχει τόσα χρήματα το κράτος», τονίζει ο κ. Παραδιάς.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η ΠΟΜΙΔΑ συμφωνεί με τη γενικευμένη ακόμα και με την καθολική ασφάλιση των ακινήτων, αρκεί το κράτος να στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο οικονομικά τους πολίτες. Σημειώνει ακόμα ότι στην Ευρώπη ασφαλισμένο είναι το 70%-80% των ακινήτων, ενώ στη χώρα μας μόλις το 15%-20%, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι αναγκασμένη να το κάνει, αφού υποχρεώνεται από τις τράπεζες.

«Ουσιαστικό οικονομικό κίνητρο δεν είναι να έχουμε έκπτωση το 10% του ΕΝΦΙΑ. Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν ιδιαίτερα ανεπαρκές. Το πιο σωστό και αποτελεσματικό θα ήταν το κόστος ασφάλισης να αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. Θα μπορούσε να αντέξει τα δημοσιονομικά της χώρας ένα τέτοιο μέτρο, διότι στο χώρο της ασφάλισης δε διακινούνται ‘’μαύρα’’ χρήματα. Το 100% των συμβάσεων είναι απολύτως καθαρό και άρα το κράτος θα έχει έσοδα από αυτές», αναφέρει ο κ. Παραδιάς.

«Θα ανταποκριθούμε στο κόστος»

Με το μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων συμφωνεί και ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι δε θα πρέπει να δαπανώνται δημόσια χρήματα για τις φυσικές καταστροφές. Σημειώνει, ωστόσο, ότι το καλύτερο θα ήταν να μην ασφαλίζουν οι πολίτες τα ακίνητά τους εξαιτίας της υποχρεωτικότητας, αλλά επειδή οι ίδιοι το επιλέγουν.

«Είμαστε θετικοί με το μέτρο και διαβεβαιώνουμε ότι ο ασφαλιστικός τομέας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο κόστος. Εφ’ όσον οι πολίτες έχουν μία σωστή ασφαλιστική σύμβαση, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και ταυτόχρονα υπάρχει υψηλή εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος», σημειώνει ο κ. Ιωάννου.    

ΠΟΜΙΔΑασφάλισηασφαλιστικές εταιρίεςΚυριάκος Μητσοτάκηςακίνηταφυσικές καταστροφές