Οικονομία|20.10.2023 07:50

ACS: Νέο Κέντρο Διαλογής και πλάνο επενδύσεων 50 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας

Μαρία Λιλιοπούλου

Νέες επενδύσεις που θα φτάνουν και τα 50 εκατομμύρια ευρώ σχεδιάζει για τα επόμενα πέντε χρόνια η ACS, θυγατρική του Ομίλου Quest, όπως επεσήμανε η διοίκηση της εταιρίας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη λίγο πριν τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Διαλογής της εταιρίας από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Το νέο κέντρο διαλογής εκτείνεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις 36.000 τ.μ. στην Πέτρου Ράλλη και έχει παραγωγική δυνατότητα: 50.000 αποστολών την ώρα, ενώ το κόστος επένδυσης ανήλθε σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Η λειτουργία του εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 35% την ώρα ανά εργαζόμενο.

Διαθέτει φωτοβολταϊκή εγκατάσταση με δυνατότητα έως 1 MW, 90 σημεία φορτοεκφόρτωσης φορτηγών και 100 θέσεις στάθμευσης για ηλεκτρικά οχήματα (240 θέσεις συνολικά). Η ηλεκτροκίνηση άλλωστε – όπως επισημάνθηκε - αποτελεί έναν από τους στόχους της εταιρίας για το μέλλον καθώς προτίθεται να ενισχύσει το στόλο της με 200 ηλεκτρικά οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα) την επόμενη 5ετία.

Το νέο κέντρο διαλογής έχει πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα με εκτιμώμενη μέγιστη ημερήσια δυνατότητα διαλογής και αποστολής εισερχόμενων πακέτων από e-shops που φτάνει τα 600.000 και υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εταιρίας για τα επόμενα 15 χρόνια.

Τα πεδία των επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Απόστολος Γεωργαντζής, θα είναι μεταξύ άλλων το λεγόμενο last mile, αλλά και η αύξηση του δικτύου των smart lockers. Η εταιρία ήδη δαθέτει 205 και σύντομα θα παραλάβει άλλα 200, ενώ στόχος της είναι να ξεπεράσει τα 1.000 τα επόμενα πέντε χρόνια κατευθύνοντας προς τα εκεί επενδυτικό πακέτο ύψους 15 εκ. ευρώ.

Σήμερα η ACS έχει μερίδιο στην εσωτερική αγορά ταχυμεταφορών που φτάνει το 25%, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι ταχυμεταφορές που διεκπεραιώνει για το εξωτερικό, το μερίδιό της αυξάνεται στο 35%.

Οπως είπε ο κ. Γεωργαντζής, ο τζίρος της εταιρίας ανήλθε στα 140 εκ. ευρώ, ενώ το σύνολο της αγοράς στην Ελλάδα, η οποία αριθμεί αυτή τη στιγμή περί τους 500 παίκτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων με τοπική βαρύτητα, εκτιμάται στα 500 εκ. ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις χρεώσεις, ο ίδιος σημείωσε πως η χρονιά ήταν δύσκολη εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα που συμπαρασύρουν και άλλους τομείς του λιανικου εμπορίου αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανατιμήσεις.

Σε επίπεδο εργατικού δυναμικού, η εταιρία απασχολεί 3.750 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των πρακτόρων στα 270 καταστήματα, ενώ τονίστηκε η δυσκολία εύρεσης διανομέων. Για το λόγο αυτό μάλιστα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να δοθούν κίνητρα απασχόλησης μεταξύ των οποίωνκαι η δυνατότητα για φιλοδώρημα μέσω της εφαρμογής, όπως ήδη συμβαίνει σε πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση.

Σε ό,τι αφορά τα drones, η εταιρία έχει ήδη κάνει την πρώτη πιλοτική αποστολή φαρμάκων από την Κω στην Ψέριμο με επίσημη άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και όπως επισημάνθηκε παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά βρίσκει μάλλον πρώιμη την ευρεία χρήση τους δεδομέου του αυξημένου κόστους της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Aπό την πλευρά του, ο ιδρυτής του Ομίλου, Θεόδωρος Φέσσας, σχολιάζοντας την πορεία της διαδικασίας στην οποία συμμετέχει ο όμιλος για την αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος, επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα έχει αναδειχθεί ο υποψήφιος αγοραστής.

ειδήσεις τώρακούριερACS